E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Blue Monday: bak je blij met deze gezonde recepten

Bestrijd de Blue Monday blues met 3 fijne, gezonde baksels waar je je meteen een beetje beter van gaat voelen!

muffins

Blue Monday wordt vaak beschouwd als de meest sombere dag van het jaar. Tijd dus om jezelf op te beuren met een heerlijk en gezond baksel! Deze recepten voegen een vleugje vreugde toe aan je dag doordat ze gezond en voedend zijn. Bovendien zorgen die lekkere geuren uit de oven voor zo’n heerlijk knus gevoel in huis. Zo kom jij de dag wel door.

Ingrediënten waar je blij van wordt

Er zijn ingrediënten waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze de productie van gelukshormonen zoals serotonine en endorfine kunnen stimuleren. Deze ‘feel-good’ hormonen dragen bij aan een positieve stemming, precies wat je nodig hebt op blue monday! Daar gaan we dus mee aan de slag.

  • Pure chocolade: Bevat stofjes die de productie van endorfine stimuleren. Het bevat ook een klein beetje cafeïne, wat je een lichte boost kan geven als je moe bent.
  • Bananen: Zijn rijk aan vitamine B6, wat helpt bij de aanmaak van serotonine in je lichaam. Het bevat ook tryptofaan, een aminozuur dat bijdraagt aan het geluksgevoel.
  • Havermout: Zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel en draagt daardoor bij aan een consistent energieniveau. Dat helpt weer bij de productie van serotonine.
  • Noten en zaden: Vooral amandelen en walnoten en zaden zoals chia en lijnzaad bevatten magnesium en omega-3 vetzuren. Die dragen bij aan een positieve stemming en zijn goed voor je hersenen.
  • Spinazie: Bevat foliumzuur. Dat is een B-vitamine die belangrijk is voor de serotonineproductie.
  • Yoghurt: Bevat calcium en probiotica. Dit kan de veerkracht tegen stress verhogen en helpt bij het beheersen van stressgerelateerde symptomen, zoals angst en depressie.

Blue monday muffins

muffinsBananen? Check! Havermout? Check! Pure chocolade? Check! En als je wilt kun je zelfs nog wat gehakte walnoten door dit beslag roeren. Deze muffins zijn het ultieme recept tegen de blue monday kater.

Dit heb je nodig

  • 80 milliliter plantaardige zonnebloemolie
  • 120 milliliter ahornsiroop
  • 2 eieren op kamertemperatuur
  • 3 rijpe bananen
  • 60 milliliter melk
  • 1 theelepel baksoda
  • 1 theelepel vanille extract
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 225 gram havermeel
  • 30 gram havermout + extra om te bestrooien
  • 30 gram pure chocolade

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 165 graden.
  • Zet 12 muffinpapiertjes klaar in een muffin bakvorm.
  • Mix de olie en ahornsiroop goed door elkaar.
  • Voeg de eieren 1 voor 1 toe en mix goed door.
  • Prak de bananen fijn en voeg ze toe.
  • Voeg de melk, baksoda, vanille extract, zout en kaneel toe en meng tot een geheel.
  • Spatel de meel en havermout door het beslag.
  • Hak de chocolade in kleine stukjes en roer ook dit door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de 12 muffinvormpjes.
  • Bestrooi ze met wat havermout.
  • Bak de muffins in 22 – 25 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

Blue monday chiapudding

ChiazaadChiapudding maak je van chiazaadjes. Deze zaadjes zijn niet alleen erg gezond, maar ze hebben ook de bijzondere eigenschap dat ze uitzetten en een bindende functie krijgen zodra ze in aanraking komen met vocht. Ideaal dus om pudding mee te maken. Let op! Je pudding moet minstens 2 uur opstijven in de koelkast. Wil je er vroeg mee ontbijten, maak hem dan de avond van tevoren.

Alles over chiazaad

Ingrediënten voor 1 pudding

  • 250 milliliter amandelmelk
  • 3 eetlepels chiazaad
  • 1 druppeltje vanille-extract
  • 1 eetlepel honing (optioneel)
  • Blauwe bessen (het is immers blue monday)

Bereiding

  • Meng het chiazaad, de melk en de andere vloeistoffen door elkaar.
  • Roer het geheel even goed door.
  • Wacht een paar minuten en meng dan nogmaals.
  • Zet de pudding 2 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Garneer je blue monday pudding met blauwe bessen.

Blue monday quiche

quicheVan spinazie en yoghurt kun je een heel lekkere quiche maken. Een grote punt is perfect voor de lunch of het diner op blue monday! In dit recept maken we het deeg zelf, maar je kunt hier ook kant-en-klaar bladerdeeg voor gebruiken als je sneller en makkelijker klaar wilt zijn.

Dit heb je nodig

Deeg

  • 200 gram volkorenmeel
  • 100 gram koude boter in blokjes
  • Snuf zout
  • 3-4 eetlepels koud water

Vulling

  • 300 gram verse spinazie
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 grote eieren
  • 200 milliliter Griekse yoghurt
  • 100 gram feta
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 kleine ui
  • 1 eetlepel olijfolie

Zo maak je het 

Deeg 

  • Meng het volkorenmeel met het zout.
  • Voeg de koude boter toe en wrijf door het meel tot je een kruimelstructuur hebt.
  • Voeg nu lepel voor lepel het water toe tot het deeg samenkomt.
  • Vorm en bal, verpak in folie en laat een half uur rusten in de koelkast.

Vulling

  • Snipper het uitje en pers de knoflook.
  • Bak beide in de pan en voeg de spinazie toe tot deze is geslonken.
  • Breng op smaak met peper en zout en pers daarna in een zeef het overtollige vocht eruit.
  • Verkruimel ondertussen de feta.
  • Meng in een kom de eieren met de Griekse yoghurt, nootmuskaat en een snuf peper en zout.
  • Voeg de spinazie en feta toe en meng goed.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een quichevorm goed in.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een lap waarmee je de quichevorm kunt bedekken. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Verdeel het spinaziemengsel over het deeg.
  • Bak de quiche in 35 – 40 minuten gaar tot de vulling stevig is en het deeg goudbruin.
  • Laat de quiche een beetje afkoelen voordat je hem serveert.

Zin in variatie? Probeer dan eens deze pompoentaart met spinazie en feta.

Pompoentaart met spinazie

Meer tips nodig om de blue monday blues te bestrijden? Lees dan dit artikel op MAXVandaag

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.