E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Cookie dough (zo maak je eetbaar koekjesdeeg)

Snoepen van koekjesdeeg zonder je zorgen te maken over rauwe eieren, dat kan met dit recept voor eetbaar cookie dough.

Cookie dough

Stiekem snoepen van het deeg terwijl je aan het bakken bent. Erg lekker, maar niet gezond. Gelukkig is er een oplossing: cookie dough, oftwel eetbaar koekdeeg. Zo maak je het.

Kan je koekjesdeeg eten?

In normaal koekjesdeeg zitten rauwe eieren, die kunnen zorgen voor een salmonellabesmetting. Dat wil je natuurlijk voorkomen wanneer je deeg eet. Daarom laten we de eieren in dit recept achterwege. Om het zekere voor het onzekere te nemen kun je ook het meel nog verhitten, om eventuele bacteriën te doden. Doe daarvoor het bakmeel op een bakplaat in de oven voor 5 minuten op 180 graden.

Zo maak je zelf cookie dough

Dit heb je nodig

  • 150 gram ongezouten zachte (room)boter
  • 70 gram suiker
  • 80 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel vanille extract (naar smaak)
  • 220 gram bloem
  • snuf grof (zee)zout
  • 140 gram chocolate chips of fijngehakte pure chocolade
  • 60 milliliter melk

Zo maak je het

  • Mix in een mengkom de boter met de suikers.
  • Is het helemaal vermengd? Voeg dan de bloem, het bakpoeder, het vanille extract, het zout en de melk toe. Mix dit ook goed door elkaar.
  • Hak de chocolade fijn, of gebruik chocolate chips en spatel het door het beslag.
  • Cookie dough hoef je natuurlijk niet af te bakken, dus het smullen kan meteen beginnen!

Cookie dough bewaren

Waarschijnlijk is het verleidelijk om alles in één keer op te eten. Wil je het toch bewaren, dan kun je dit het beste in een afgesloten bakje doen in de koelkast. Dan blijft het een paar dagen goed.

Cookie dough ijs zelf maken

Van dat heerlijke koekdeeg kun je ook ijs maken. Allereerst op een hele makkelijke manier door het koekdeeg te maken en het te mengen met een bak roomijs. Laat het weer even opstijven en haal het uit de vriezer als je er zin in hebt (dat is vast snel ;)). Maar je kunt het ijs ook zelf maken. Dat doe je zo:

  • Maak het koekjesdeeg volgens het recept hierboven.
  • Klop 500 milliliter slagroom in een kom. Voeg een blikje gecondenseerde melk toe en 3 theelepels vanille extract.
  • Spatel nu voorzichtig kleine stukjes van het koekjesdeeg erdoorheen.
  • Zet voor zo’n 6 uur in een afgesloten bak in de vriezer. En dan: genieten maar!

Chocolate chip cookies bakken?

Dat doe je zo

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.