
Een goede cheesecake valt of staat met het belangrijkste ingrediënt: roomkaas. Maar er zijn zoveel soorten en smaken verkrijgbaar. Van naturel tot light en van kruiden tot zuivelspread. Welke moet je dan kiezen?
We gaan je helpen. En maakt dat nog uit of je je cheesecake in de oven bakt of laat opstijven in de koelkast?
Welke roomkaas kies je voor je cheesecake?
Kies voor een (verse) roomkaas van goede kwaliteit. Omdat je een romige textuur en volle smaakt wil, is de gewone naturel variant de beste. Monchou is een goede of kies een A-merk of huismerk naturel roomkaas. Monchou smaakt romig, fris en een beetje kwarkachtig. Een A-merk of huismerk smaakt over het algemeen wat lichtzuur en wat frisser.
Cheesecake of monchoutaart?
Dan kun je je afvragen wat het verschil is tussen een monchoutaart en een cheesecake? Dat is er eigenlijk niet, behalve dan de soort roomkaas die je gebruikt. En een monchoutaart gaat niet de oven in, maar laat je opstijven in de koelkast.
Light, kruiden of zuivelspread
Dan heb je ook nog een light en kruiden variant van roomkaas. Een light variant zorgt voor een andere textuur en smaak. Kies geen roomkaas met kruiden of andere toegevoegde smaken. Tenzij je deze hartige cheesecake van Robèrt wil maken, dan heb je wel een versie met kruiden nodig. Dan heb je ook nog zuivelspread in de supermarkt liggen. Dat is een soort roomkaas, maar dan minder vet en wat frisser. Dat maakt je cheesecake dus minder romig van smaak.
Kun je mascarpone en ricotta gebruiken in een cheesecake?
Wil je liever geen roomkaas gebruiken? Dan kun je kiezen voor mascarpone of ricotta als alternatief. Mascarpone bevat meer vet en zorgt dus voor een romige en fluweelzachte cheesecake. Ricotta is juist het tegenovergestelde: dit geeft je cheesecake juist een luchtigere en minder zware structuur.
Gebakken en ongebakken
Zowel in de gebakken als ongebakken variant wordt roomkaas gebruikt. Wat er verder aan toegevoegd wordt, hangt af of je hem afbakt in de oven of laat opstijven in de koelkast. In de gebakken variant gaan ook nog eieren. Dit zorgt voor een dichte en fluweelachtige textuur. In de zogenoemde no bake cheesecake gaat slagroom. Dit maakt hem luchtiger en wat frisser van smaak en textuur.
Tips voor het bakken van cheesecake
Cheesecake recepten
Wil je nu snel aan de slag om een cheesecake te gaan maken? Dat snappen we helemaal. Van een vegan, gluten- en suikervrije cheesecake, tot in een glaasje, tot een Japanse variant, tot red velvet, tot een Baskische burnt cheesecake en nog vele andere smaken!
Vegan, gluten- en suikervrije cheesecake
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.