E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Greececake

Zoek je een verrassende cheesecake? Ga voor deze Japanse variant met kaneel, tijm en pecannoten, geserveerd met een blauwe bessen coulis voor een extra frisse smaaksensatie.

Rudo

Recept van
Rudo

Cake
(44) reviews

Ingrediënten

Roomkaasvulling

  • 100 milliliter slagroom
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram roomkaas
  • Rasp van 0,5 citroen
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 0,25 theelepel zout
  • 7 eidooiers
  • 3 gram verse tijm
  • 1,5 theelepel kaneel
  • 70 gram bloem
  • 20 gram maïzena
  • 7 eiwitten
  • 150 gram kristalsuiker

Blauwe bessen coulis

  • 125 gram blauwe bessen
  • 25 gram kristalsuiker
  • 0,25 theelepel vanille-extract
  • 100 milliliter water
  • 2 kaneelstokjes
  • 3 takjes tijm

Krokant rooster

  • 70 milliliter zonnebloemolie
  • 60 milliliter water
  • 12 gram bloem
  • 1 gram donkergroene kleurstofpoeder

Gesuikerde pecannoten

  • 62,5 gram kristalsuiker
  • 37,5 milliliter water
  • 0,25 theelepel vanille-extract
  • 75 gram pecannoten

Decoratie

  • 50 gram decoratiesneeuw
  • 40 gram blauwe bessen
  • 2 takjes tijm
  • 75 gram pecannoten
  • 75 gram kristalsuiker
  • 0,25 theelepel vanille-extract

Bereidingswijze

De cheesecake eet geweldig, is mooi van smaak, de vulling is zacht en de tijm komt mooi naar voren. Een hele geslaagde taart volgens de jury.

Bakbenodigdheden

  • Springvorm met een diameter van 20 centimeter
  • Maatlepels
  • Braadslee
  • Steelpan
  • Schaar
  • Rasp
  • Zeef
  • Uitgesneden vorm van een Spartaanse helm
  • Suikerthermometer
  • Oventhermometer
  • Kommen
  • Pannenlikkers
  • Mes
  • Staafmixer
  • Keukenmachine
  • Snijplank
  • Bakpapier
  • Garde
  • Spuitzakken
  • Staande mixer met toebehoren
  • Kwast
  • Theedoek
  • Bakplaat
  • Vershoudfolie
  • Keukenweegschaal

Voorbereiding van de cheesecake

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bekleed een springvorm met een diameter van 20 centimeter met bakpapier.
  • Vet de springvorm in.

Cheesecake vulling

  • Vul een bakplaat voor de helft met kokend water en zet deze in de oven.
  • Verwarm de slagroom en de boter in een steelpan.
  • Voeg de roomkaas toe aan het mengsel.
  • Doe de citroenrasp, vanille-extract, zout en eidooiers in een kom en meng dit tot een glad geheel. Voeg dit toe aan het mengsel.
  • Snijd de tijm fijn.
  • Spatel de bloem, tijm, kaneel en maïzena door het mengsel.
  • Doe de eiwitten en kristalsuiker in een kom en klop dit tot zachte pieken.
  • Spatel de helft van de eiwitten door het beslag en voeg vervolgens de andere helft toe.
  • Doe het beslag in een springvorm en zet deze op de bakplaat met kokend water.
  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 190 graden.
  • Bak de cheese cake gaar in 20 minuten.
  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 135 graden en bak de cheesecake nog 60 minuten.
  • Haal de cheesecake uit de oven en laat het afkoelen.

Blauwe bessen coulis

  • Breng de blauwe bessen, suiker, water, kaneelstokjes en takjes tijm in een steelpan aan de kook voor 5 minuten.
  • Voeg het vanille-extract toe aan het mengsel, roer dit door en laat het mengsel afkoelen.
  • Doe het mengsel in een blender, zeef het en laat het verder afkoelen.

Krokant rooster

  • Doe de zonnebloemolie, water, bloem en groene kleurstof in een kom en meng dit goed door.
  • Bak kleine hoopjes beslag in een steelpan tot het hard wordt en laat het afkoelen op een keukenpapiertje.

Gesuikerde pecannoten

  • Doe de kristalsuiker, water en vanille-extract in een steelpan en breng het aan de kook.
  • Voeg de pecannoten toe en blijf goed roeren tot de pecannoten een gekaramelliseerd laagje hebben.
  • Laat de gesuikerde pecannoten afkoelen.

Opbouw van de cheesecake

  • Haal de cheesecake uit de springvorm en besmeer deze met een dun laagje bessencoulis.
  • Leg de vorm van de Spartaanse helm boven op de cheese cake en besprenkel deze met decoratiesneeuw.
  • Decoreer de cheese cake met de krokante roosters, blauwe bessen en takjes tijm.
  • Maal de gesuikerde pecannoten fijn en verdeel deze langs de zijkant van de cheesecake.
  • Serveer de cheesecake met blauwe bessen coulis.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.