E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Cheesecake bakken met onze beste tips

Wat is de beste roomkaas? Wat is het verschil tussen de gebakken en ongebakken variant? En kun je cheesecake eigenlijk invriezen? Dat en tips voor de perfecte cheesecake lees je hier.

cheesecake-1920-1

Cheesecake, wie is er niet dol op? Deze romige taart heeft een zijdezachte textuur en een rijke smaak. Zowel de gebakken als de ongebakken variant bieden de basis voor tal van variatierecepten. Zo is er voor ieder wat wils! Zelf aan de bak met deze taart? Bekijk hieronder onze beste tips.

Gebakken of ongebakken

Cheesecake komt in 2 varianten: de gebakken en de ongebakken versie. In beide gevallen vormt verse roomkaas de basis voor de taart. De gebakken variant maak je daarnaast met eieren en bak je af in de oven tot hij goudbruin is. Dit geeft een rijke, dichte en fluweelachtige textuur. De ongebakken variant (no bake cheesecake) maak je met slagroom en laat je een aantal uren opstijven in de koelkast. Deze taart is luchtiger en frisser van smaak en textuur.

Wat is de beste roomkaas?

Het is het belangrijkste en meest kenmerkende ingrediënt voor een cheesecake: de roomkaas. Daarom is het belangrijk dat je een verse roomkaas van goede kwaliteit koopt. Bespaar niet op de calorieën, een volvette variant geeft de mooiste romige textuur en volle smaak. Kies een naturel roomkaas, zonder toegevoegde kruiden of smaken. Als alternatief op verse roomkaas, kun je mascarpone of ricotta gebruiken.

CheesecakeTips voor gebakken cheesecake

Gebakken cheesecake maak je van roomkaas en eieren. Je bakt de taart af in een waterbadje op een lage temperatuur voor een lange tijd. Na het bakken moet de taart afkoelen en opstijven in de koelkast. Het kost wat tijd, maar het resultaat is superlekker. Met deze tips maak je een mooie klassieke cheesecake.

  • Kamertemperatuur: Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je begint met mengen. Dit zorgt voor een glad en klontvrij beslag.
  • Langzaam mengen: Mix het beslag op lage snelheid om te voorkomen dat er teveel lucht in het beslag komt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je cheesecake tijdens het bakken rijst en daarna inzakt.
  • Waterbad: Bak de taart af in een waterbadje (in een braadslede bijvoorbeeld). Dit zorgt voor een gelijkmatige garing en dat helpt om scheuren in de bovenkant te voorkomen. Als je de taart bakt in een springvorm, verpak deze dan goed in aluminiumfolie zodat er geen water in de vorm kan komen. Gebruik kokend water voor het waterbadje. Het is makkelijk om de taart vast in de braadslede te zetten, deze in de oven te schuiven en daar het kokend water bij te gieten. Een klein laagje water is voldoende, maar houd wel in de gaten dat het tijdens de baktijd niet droogkookt. Voeg anders nog wat water toe.
  • Afkoelen: Laat de cheesecake langzaam afkoelen. Als de baktijd voorbij is, laat hem dan in de oven staan met de deur op een kier. Pas als hij helemaal is afgekoeld, zet je hem in de koelkast om op te stijven. Dit voorkomt scheuren en verbetert de textuur. Laat de taart een nachtje in de koelkast opstijven voor het beste resultaat.

Gebakken cheesecake bewaren

In de koelkast blijft een gebakken cheesecake zo’n 2 – 3 dagen goed. Laat hem eerst goed afkoelen en bewaar hem daarna het liefst in een taartdoos. Invriezen kan ook, maar laat hem dan wel eerst een nachtje opstijven in de koelkast. Snijd de taart daarna in punten, verpak elke punt in vershoudfolie en doe ze daarna nog in een luchtdicht zakje. In de vriezer blijven de punten ongeveer een maandje goed. Laat ze in de koelkast ontdooien, voordat je een stukje serveert.
Let op: dit advies geldt voor een taart zonder toppings. Die kun je het beste later toevoegen.

cheesecakeTips voor no bake cheesecake

Ongebakken cheesecake kennen we in Nederland ook wel als kwarktaart of monchoutaart. Voor deze versie heb je geen oven nodig, want hij hoeft alleen maar op te stijven in de koelkast. Je maakt deze variant van een stevige koekbodem met daarop een mengsel van roomkaas (of kwark) en slagroom.

  • Koekbodem: Een stevige koekbodem maak je door koekkruimels te mengen met gesmolten boter. Druk het mengsel goed aan en laat het even opstijven in de koelkast. Bastogne, digestives of speculaasjes zijn populair, maar je kunt natuurlijk elk krokant koekje naar keuze hiervoor gebruiken.
  • Mengen: Meng eerst de roomkaas met de suiker, voordat je de rest van de ingrediënten toevoegt. Dit zorgt voor een gladde, romige textuur zonder klontjes.
  • Slagroom: Bij het ene recept voeg je de slagroom gelijk toe en meng je alles tot een homogene massa. Bij het andere klop je de slagroom apart op. In dat laatste geval krijg je de meest luchtige taart. Spatel de slagroom voorzichtig door het beslag om het geheel zo luchtig mogelijk te houden.
    Tips voor slagroom opkloppen
  • Stevigheid: Voor extra stevigheid kun je wat gelatine of slagroomversteviger aan het beslag toevoegen.
  • Opstijven: Laat de taart minstens 4 uur, maar liever nog een hele nacht opstijven in de koelkast voor het lekkerste resultaat.

Ongebakken cheesecake bewaren

In de koelkast blijft een ongebakken cheesecake zo’n 2 – 3 dagen goed. Invriezen kan ook. Dat doe je – in tegenstelling tot de gebakken cheesecake – het liefst als hele taart. Verpak hem goed luchtdicht, hij blijft ongeveer een maandje goed. Laat de taart in de koelkast ontdooien voordat je een puntje serveert.
Let op: dit advies geldt voor een taart zonder toppings. Die kun je het beste later toevoegen.

De lekkerste recepten

Na deze tips heb je vast zin om aan de slag te gaan! Gelukkig hebben we genoeg lekkere cheesecake recepten voor je.

Gebakken cheesecakes

KLASSIEKE CHEESECAKE

PINDAKAAS CHOCOLADE CHEESECAKE

VANILLE CHEESECAKE MET VERS FRUIT

MANGO KOKOS CHEESECAKE

No bake cheesecakes

SPECULAAS CHEESECAKE

CARROT-CHEESECAKE

STOOFPEREN CHEESECAKE MET GLÜHWEIN

VEGAN, GLUTEN- & SUIKERVRIJE CHEESECAKE

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.