E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De Suikerfeest tafel van Mounir

Eid Mubarak! Chef Mounir Toub geeft je lekkere en makkelijke recepten voor op de Suikerfeest tafel. Onder andere zijn recept voor feestelijke chocolade-halvakoekjes!

HHB

Eid Mubarak!

Tijdens het Suikerfeest wordt het einde van vastenmaand ramadan gevierd. Dit feest gaat gepaard met veel zoete lekkernijen. Taart, cake, koekjes en ander lekkers. Ga je zelf Suikerfeest vieren, of ben je heel benieuwd naar wat er dan zoal op tafel verschijnt? Chef Mounir Toub, die je ook wel kent van Kook mee met MAX, zet de lekkerste recepten voor je op een rij. Eid mubarak!

 

Recept chocolade-halvakoekjes van Mounir

Recept chocolade-halvakoekjes van Mounir
Fotograaf: Mitchell van Voorbergen

Halva is een Oriëntaalse specialiteit en van oorsprong een Arabisch product. Het wordt met sesamzaad, suiker, honing en plantaardige olie bereid en in Nederland wordt halva verkocht in Turkse winkels.

Mounir: “Ik vind halva echt heel lekker, maar chocolade nog net iets lekkerder. Door deze twee te combineren in dit heerlijke koekje, ben ik nog meer van halva gaan houden. Dit recept komt uit mijn boek Lekker Arabisch.”

 

Dit heb je nodig

  • 200 gram melkchocolade, in kleine stukken
  • 300 gram halva
  • 4 eetlepels melk
  • 30 gram roomboter
  • 200 gram volkorenbiscuit, fijngemalen
  • 150 gram ongezouten pistachenoten, fijngemalen

Zo maak je het

  • Smelt de melkchocolade au bain-marie.
  • Verdeel 200 gram halva in kleine stukken en vorm van de rest zestien kleine balletjes.
  • Doe de melk en roomboter bij de gesmolten chocolade, roer goed en laat afkoelen.
  • Meng de biscuit en de rest van de halva erdoor. Vorm zestien balletjes van het deeg.
  • Duw in elk deegballetje een halvaballetje en maak de deegballetjes weer mooi rond.
  • Rol ze door de gemalen pistachenoten.

Turkse notentaart

De half Nederlandse, half Turkse Anna won in 2018 Heel Holland Bakt. Tijdens het seizoen maakte ze deze fantastische Turkse notentaart, waarin ze krokante baklava combineert met een harde wenerdeeg.

Baklava is een lekkernij dat meestal als dessert wordt gegeten. Het bestaat uit laagjes filodeeg, gevuld met gemalen stukjes noot. In dit geval met pistache en walnoot. Anna brengt het geheel op smaak met kaneel. De wenerbodem wordt gevuld met banketbakkersroom. De baklava komt daar boven op en wordt na het bakken doordrenkt met een zoete siroop van honing.

Een uitermate smaakvolle combinatie!

Turkse notentaart

 

Algerijnse bloemkoekjes

Deze Algerijnse bloemkoekjes van Robèrt worden gemaakt met oranjebloesemwater; de karakteristieke smaakmaker in deze koekjes. Oranjebloesemwater is een essence die vrijkomt na de destillatie van bloemblaadjes van zure sinaasappels. Het wordt vaak als smaakmaker gebruikt in Noord-Afrikaanse en mediterraanse gerechten. Zo ook in deze Algerijnse koekjes, waarin het gecombineerd wordt met sinaasappel, cacao en amandelspijs.

Wil je de koekjes vegan maken, vervang de boter dan door plantaardige boter.

Algerijnse bloemkoekjes

 

Kokosmoppen

Veel lekkernijen op de Suikerfeesttafel zijn machtig en vullend, doordat noten, suiker en siroop veelgebruikte ingrediënten zijn. Heb je zin in iets lichters? Probeer dan deze kokosmoppen. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens super snel. In ongeveer een kwartier zet je ze al op tafel.

Kokosmoppen

 

Wortelcake met dadelcrème

Een echt hoogtepunt van de Suikerfeesttafel is deze worteltaart met dadelcrème. Dadels worden vooral geteeld in Noord-Afrika en Arabische landen. Je ziet ze daar daarom ook veel terug in de keuken. Bovendien spelen dadels een bijzondere rol in de Islam. Ze komen veelvuldig voor in de Soenna en tijdens de ramadan worden dadels traditioneel bij zonsondergang gegeten bij de iftar-maaltijd. Dadels hebben een zachte, volzoete smaak en zijn een bron van vitamine C, kalium en vezels. Hij kan dus absoluut niet ontbreken op de Suikerfeesttafel!

Wortelcake met dadelcrème

 

1001-nacht appelflappen

Suikervrije, vegan én lactosevrije appelflappen. Klinkt dat niet heel erg goed? Deze appelflappen worden gemaakt van filodeeg en lekker op smaak gebracht met dadels, kaneel, kardemom en oranjebloesemwater.

 

Zin om je flapjes een twist te geven? Bestrooi ze dan eens met sesamzaad!

1001-nacht appelflappen

 

Meer over Mounir

Mounir Toub is chef-kok en bekend van het MAX-programma Kook mee met MAX. Hij geeft een kijkje in de Arabische keuken en probeert jong kooktalent te inspireren met zijn enthousiasme en energie. Zijn liefde voor de keuken kreeg Mounir met de paplepel ingegoten, hij leerde namelijk veel van zijn moeder. Speciaal voor Heel Holland Bakt heeft Mounir deze lekkere Suikerfeest tafel samengesteld.

Meer over Mounir

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.