E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Denk hieraan als je brood bakt in een broodbakmachine

Ga je zelf aan de broodbak? En gebruik je daarvoor een broodbakmachine? Wij hebben tips voor je!

broodbakmachine-1920

Koop jij je brood bij de bakker of de supermarkt? Of maak je het zelf, bijvoorbeeld met een broodbakmachine? Denk dan aan de volgende tips.

 

Zoek een juist recept voor de broodbakmachine

Als je zelf brood in een broodbakmachine wil maken, is het verstandig aan een aantal dingen te denken. Gebruik bijvoorbeeld geen recept van echte bakkers. “Die kneden en bakken hun brood natuurlijk niet in broodbakmachines”, legt broodbakexpert Nico Lespoix uit aan het AD. “Professionele bakkers gebruiken meestal veel minder water en iets meer gist, onder andere om het deeg gemakkelijker met de hand te kunnen bewerken. Dat is een ander proces: dat kun je niet vergelijken.”

 

Gebruik losse ingrediënten

Ook geeft hij het advies om geen kant-en-klare bakmix te kopen. Dit is duurder dan wanneer je alle ingrediënten los koopt. Ook kunnen de ingrediënten hun kracht verliezen, als ze lang in de verpakking zitten. Denk dan vooral aan de gist. “De kwaliteit daarvan gaat langzaam maar zeker achteruit, door samen met die andere ingrediënten verpakt te zitten”, legt Lespoix uit. Het gevolg: je brood rijst minder mooi.

 

Variëren met wat je maakt

Een ander voordeel van zelf de ingrediënten te kopen, is dat je zelf kan kiezen wat je erin stopt. Zo wil de 1 misschien geen extra zout toevoegen en een ander misschien geen suiker. Op deze manier kun je het brood maken zoals je het zelf lekker vindt. Zo kun je er ook een ingrediënt aan toevoegen voor een ander soort brood, zoals een tomatenbrood bijvoorbeeld of iets met pitten en zaden.

 

Veelgemaakte fouten

Tot slot, er zijn veelgemaakte fouten bij het bakken van brood. Denk aan het verkeerd afwegen, te veel gist gebruiken, het verkeerde soort meel gebruiken of verkeerd rijzen. Lees meer over veelvoorkomende fouten en hoe je die voorkomt.

 

Wil je meer leren over zelf brood bakken?

Bekijk broodcollege van Robèrt

 

Dit is een artikel van MAX Vandaag.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.