E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Diepvriesfruit vs vers fruit: wat is gezonder? En wat gebruik je in een cake of taart?

De schappen in de supermarkt liggen vaak vol met diverse soorten fruit van het seizoen. In het vriesvak kun je bevroren fruit vinden. Wat is gezonder, vers fruit of diepvriesfruit? En wat kun je het beste gebruiken in je baksel?

diepvriesfruit-versfruit-copyrightheelhollandbakt-1920

Appels, peren, mango, blauwe bessen, perzik, passievrucht, kersen. Als ze in het seizoen zijn kun je ze vinden in de supermarkt en bij de groenteboer. Maar wanneer fruit niet in het seizoen is, kan het lastig zijn om er toch aan te komen. Het diepvriesvak in de supermarkt kan dan uitkomst bieden. Want daar kun je diverse soorten gewoon vinden. Maar wat is gezonder? En welk fruit kun je het beste in je baksels gebruiken? Je leest het hier.

Wat is gezonder?

Wanneer vers fruit in de supermarkt ligt, heeft het al een hele weg afgelegd. Om ervoor te zorgen dat het rijp is als het in de winkel ligt, wordt het al daarvoor geplukt. Doordat het fruit nog niet helemaal rijp is op dat moment, verliest het gezonde voedingsstoffen. Diepvriesfruit wordt geplukt wanneer het rijp is. Daarna wordt het snel ingevroren en verpakt onder een stikstofatmosfeer. Hierdoor blijven de voedingsstoffen behouden. Bewaar je diepvriesfruit op de juiste temperatuur en wordt het niet opnieuw ingevroren, dan is diepvriesfruit gezonder.

Diepvriesfruit is goedkoper en het hele jaar door verkrijgbaar

Daarnaast is bevroren fruit het hele jaar verkrijgbaar. Zijn de kersen niet in het seizoen, maar wil je toch een taart of cake met kersen maken? Kijk dan eens in het diepvriesvak van de supermarkt. Nog een voordeel: diepvriesfruit is vaak goedkoper dan vers fruit. Dat is fijn voor de portemonnee.

Taarten met kersen

Bakken met vers fruit of diepvriesfruit?

Ga je aan de bak met fruit voor in een cake of taart? Beslis dan vooraf of je voor vers fruit gaat, of voor diepvriesfruit. Het kan allebei, maar sommige fruitsoorten zien er minder mooi uit als ze ontdooit zijn en het fruit is vaak zachter. Denk bijvoorbeeld aan blauwe bessen.

Bepaalde bevroren fruitsoorten geven kleur af aan het beslag, dus houd hier rekening mee. En om te voorkomen dat het fruit naar de bodem van je taart of cake zakt, kun je het fruit even door de bloem wentelen. Dan blijft het beter op de plek zitten.

Ons advies: verwerk je fruit in een taart of cake? Dan kan diepvriesfruit (over het algemeen) prima. Gebruik je het fruit om te decoreren? Kies dan voor vers fruit. Of zoek naar een goede versie uit blik. Kies dan wel het liefst een variant die in eigen sap zit. Wanneer het in siroop zit, bevat het veel suiker.

Meer recepten met bevroren fruit

Naast het verwerken van diepvriesfruit in een cake of taart, kun je er nog meer mee doen. Het is handig als je een smoothie gaat maken, want dan krijg je een wat stevigere structuur. Of gebruik je diepvriesfruit in frozen yoghurt barks.

 Gezonde smoothie recepten

Frozen yoghurt barks

Ook lekker: zo maak je een smoothiebowl.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.