E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Dit drink je bij verkoudheid: 3x warme drankjes

Ben je verkouden? Warme drankjes helpen niet als medicijn tegen verkoudheid, maar ze kunnen je klachten wel verzachten. Maak één van deze 3 warme drankjes.

Golden milk

De herfst is begonnen! Een heerlijke tijd om naar buiten te gaan én om lekker te bakken. Maar het is ook de tijd waarin een vervelende verkoudheid weer vaker de kop opsteekt. Vertroetel jezelf met golden milk, thee met gember of een warme kop bouillon, om je klachten te verlichten.

1. Golden milk verkoudheid

Maak zelf golden milk. Een kruidenmix die je mengt met (plantaardige) melk. Het wordt steeds populairder in Nederland, maar komt oorspronkelijk uit India. Doordat er kurkuma inzit krijgt het drankje een gele kleur, daar komt de naam ‘golden milk’ vandaan. Maar waarom is het drankje dan goed tegen verkoudheid? Dat komt door de kurkuma die je terugvindt in golden milk. Dat werkt ontstekingsremmend. Kurkuma wordt, volgens dit artikel, niet zo goed opgenomen in het lichaam, daarom wordt het vaak gecombineerd met peper. Ook gember is een ontstekingsremmer.

Dit heb je nodig (voor 120 milliliter golden milk)

  • 120 milliliter (plantaardige melk)
  • 1 theelepel kurkuma
  • Snufje zwarte peper
  • Klein beetje geraspte gember
  • Halve theelepel kaneel
  • Optioneel: theelepel honing

Zo maak je het:

  • Verwarm alle ingrediënten in een pannetje en roer ze goed door elkaar tot het kookt.
  • Zet het zachter en laat het nog even zachtjes napruttelen.
  • Giet de golden milk door een zeef.
  • Doe er eventueel nog een beetje kaneel op en roer er wat honing doorheen.

2. Thee met gember

Heb je bovenstaande ingrediënten niet in huis en wil je snel iets maken om van je verkoudheid af te komen? Probeer dan eens gember en citroen. Snijd ze beide in plakjes en doe ze – als thee – in een glas kokend water. Voeg een theelepel honing toe om je zere keel te verzachten.

3. Bouillon

Wanneer je verkouden bent zit alles dicht en vol. De oplossing? Kippenbouillon. Dat zorgt niet alleen ontstekingsremmend, het vult goed, is lekker warm en zorgt er ook nog eens voor dat je goed gehydrateerd blijft. Voel je je fit genoeg om soep te maken? Dan is oma’s recept voor kippensoep een echte aanrader. Onderzoek heeft bewezen dat je écht opknapt van kippensoep. Dat komt door het stofje ‘carnosine’, dat in kip zit.

Voorkomen is beter dan genezen. Dokter Ted blikt vooruit op griepseizoen: hoe blijven we winterfit? Bekijk de video op MAX Vandaag.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.