Wil je een fris en fruitige smaak meegeven aan je baksel, maar ben je bang dat het een sompig geheel wordt als je teveel vruchten toevoegt? Dan hebben wij de oplossing! Eentje die je misschien niet direct zou verwachten. Want met dit wereldberoemd Italiaans streekproduct zorg je ervoor dat het fruit in je baksel een stuk krachtiger smaakt! Dit is waarom je moet bakken met balsamico.
Wat is balsamico?
Balsamico is in de basis een azijnsoort. Het is een echt streekproduct uit de Italiaanse streek Modena. De azijn wordt gemaakt van trebbionodruiven die groeien in de Noord-Italiaanse regio. Balsamico is een echte smaakmaker die, mits van goeie kwaliteit, een zachte zoete en zure smaak heeft. De kwaliteit van de azijn is dus zeker belangrijk.
Zo lees je in dit artikel van MAXVandaag: “De meeste balsamico die we in de supermarkt kopen is helemaal geen officiĆ«le balsamico. Net zoals champagne is ook de echte balsamico een beschermde naam. Het moet in een speciale fles zitten, uit de juiste regio komen, met de juiste druif en minstens 12 of minstens 25 jaar op het vat gerijpt zijn, wil het aceto balsamico tradizionale di modena genoemd worden. Zelfs als het rijpingsproces gegaan is zoals hoort, maar het in een andere fles zit, mag het de officiĆ«le naam niet dragen.
Hoe ontstaat balsamico?
Het proces om balsamico te maken lijkt veel op het maken van wijn. De trebbionodruiven worden geperst, vervolgens moet het sap fermenteren en rijpen op houten vaten. Maar waar wijn ‘klaar’ is als de druivensuikers zijn omgezet in alcohol, moet je voor traditionele balsamico nog iets meer geduld hebben. De alcohol wordt in het vat vervolgens omgezet naar azijnzuur en zo krijgt het de typische lichtzure smaak.
Wat bak je ermee?
Maar dan de belangrijkste vraag: hoe bak je met balsamico? De donkere azijnsoort is ideaal om mee te marineren. Rood fruit, als aardbeien en frambozen, krijgt een nog krachtigere smaak van een bad in balsamico. Het klinkt misschien niet als de meest voor de hand liggende combinatie, omdat we de azijnsoort al snel linken aan een sladressing of voor bij een stukje kaas. Maar geloof ons: deze combinatie van smaken wil je proberen!
Maak bijvoorbeeld een polonaise met gemarineerde aardbeien:
Of een geitenkaas polonaise met aardbeien:
Of maak deze aardbeien cheesecake met een overheerlijke balsamico-glazuur.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.