E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Dit is waarom je wil bakken met ganache

Ganache, spreek het zo Frans mogelijk uit en je begint er direct van te watertanden. Dat snappen we helemaal, wij zijn ook dol op deze romige chocoladevulling. Het geeft soms net wat meer gelaagdheid aan je baksel. Dit is dus waarom je wil bakken met ganache!

Opèra taart met Franse botercrème en chocolade ganache

Hou jij ook zo van lekker romige chocolade? Bijvoorbeeld als vulling in een Opéra of tussen macarons. Dan heb je waarschijnlijk je tanden gezet in een lekkere ganache. Het geeft je baksel net een diepere vollere smaak. Heerlijk als je dus even goed wil uitpakken!

Wat is ganache?

Ganache is een eenvoudige, maar super lekkere, romige vulling (of topping). Het wordt gemaakt van chocolade en een vloeistof. Meestal is dat slagroom, maar je kunt ook ganache maken met vruchtenpuree of -sap. Je verwarmt de vloeistof, giet het over de chocolade, laat het even staan en roert het daarna tot een geheel. Kind kan de was doen, zo simpel.

Hoe maak je het?

Omdat je ganache op veel verschillende manieren kunt gebruiken en maken, is er niet 1 gouden recept. Als je er een drip voor je taart van maakt, mag hij wat dunner zijn. Maar als vulling van je macaron wil je natuurlijk een iets steviger ganache. Je kunt in de basis uitgaan van de volgende verhoudingen:

  • Witte chocolade – 1 deel slagroom, 2 delen chocolade
  • Melkchocolade – 1 deel slagroom, 1,5 delen chocolade
  • Pure chocolade – 1 deel slagroom, 1 deel chocolade

Bereidingswijze

  • Hak de chocolade in kleine stukjes en doe in een hittebestendige kom.
  • Verwarm de slagroom tot het kookpunt.
  • Giet de slagroom over de chocolade en laat voor een moment staan.
  • Roer door tot het een geheel wordt.
  • Laat de ganache een beetje afkoelen, maar zorg dat hij nog wel vloeibaar blijft.

Aan de bak met ganache

Loopt het water je in de mond en wil je aan de bak met ganache? Ga dan aan de bak met één van deze heerlijke recepten.

Paris Brest MitchellParis Brest met ganache en aardbei

Volgens Janny is de combinatie van chocolade en aardbei altijd een schot in de roos. Robèrt is het daar helemaal mee eens en vindt de smaken in deze Paris Brest heel goed!

Naar het recept

Vullingen voor macaronsMacarons

Het leuke aan macarons is dat je ze precies naar eigen smaak kunt maken. Een perfecte vulling voor dit heerlijke koekje? Je raadt het al: ganache! Maar ook andere vullingen doen het goed in de macaron.

De lekkerste vullingen

Opèra taart met Franse botercrème en chocolad ganache van EliseOpera fraisier taart

Deze taart is een combinatie van 2 Franse klassiekers: een fraisier met aardbeien en een opèra met heel veel laagjes. Volgens Robèrt is deze taart een heel goed idee, omdat de smaken goed bij elkaar passen. Hij vindt de fraisier het lekkerst, welke lijkt jou het meest smaakvol?

Maak ‘m zelf!

Verschillende vullingen

Soms zie je door al die verschillende vullingen het bos niet meer. Weet jij bijvoorbeeld wat het verschil is tussen ganache en cremeux? Wij leggen het uit!

Dit is het verschil

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.