
Hou jij ook zo van lekker romige chocolade? Bijvoorbeeld als vulling in een Opéra of tussen macarons. Dan heb je waarschijnlijk je tanden gezet in een lekkere ganache. Het geeft je baksel net een diepere vollere smaak. Heerlijk als je dus even goed wil uitpakken!
Wat is ganache?
Ganache is een eenvoudige, maar super lekkere, romige vulling (of topping). Het wordt gemaakt van chocolade en een vloeistof. Meestal is dat slagroom, maar je kunt ook ganache maken met vruchtenpuree of -sap. Je verwarmt de vloeistof, giet het over de chocolade, laat het even staan en roert het daarna tot een geheel. Kind kan de was doen, zo simpel.
Hoe maak je het?
Omdat je ganache op veel verschillende manieren kunt gebruiken en maken, is er niet 1 gouden recept. Als je er een drip voor je taart van maakt, mag hij wat dunner zijn. Maar als vulling van je macaron wil je natuurlijk een iets steviger ganache. Je kunt in de basis uitgaan van de volgende verhoudingen:
- Witte chocolade – 1 deel slagroom, 2 delen chocolade
- Melkchocolade – 1 deel slagroom, 1,5 delen chocolade
- Pure chocolade – 1 deel slagroom, 1 deel chocolade
Bereidingswijze
- Hak de chocolade in kleine stukjes en doe in een hittebestendige kom.
- Verwarm de slagroom tot het kookpunt.
- Giet de slagroom over de chocolade en laat voor een moment staan.
- Roer door tot het een geheel wordt.
- Laat de ganache een beetje afkoelen, maar zorg dat hij nog wel vloeibaar blijft.
Aan de bak met ganache
Loopt het water je in de mond en wil je aan de bak met ganache? Ga dan aan de bak met één van deze heerlijke recepten.
Paris Brest met ganache en aardbei
Volgens Janny is de combinatie van chocolade en aardbei altijd een schot in de roos. Robèrt is het daar helemaal mee eens en vindt de smaken in deze Paris Brest heel goed!
Macarons
Het leuke aan macarons is dat je ze precies naar eigen smaak kunt maken. Een perfecte vulling voor dit heerlijke koekje? Je raadt het al: ganache! Maar ook andere vullingen doen het goed in de macaron.
Opera fraisier taart
Deze taart is een combinatie van 2 Franse klassiekers: een fraisier met aardbeien en een opèra met heel veel laagjes. Volgens Robèrt is deze taart een heel goed idee, omdat de smaken goed bij elkaar passen. Hij vindt de fraisier het lekkerst, welke lijkt jou het meest smaakvol?
Verschillende vullingen
Soms zie je door al die verschillende vullingen het bos niet meer. Weet jij bijvoorbeeld wat het verschil is tussen ganache en cremeux? Wij leggen het uit!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.