E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Dit kun je maken om je hooikoortsklachten te verminderen

Heb jij ook last van hooikoorts? Duik de keuken in en ga aan de bak met vitamine C, gember en kurkuma. Dat kán ervoor zorgen dat je klachten verminderen.

Hooikoorts

Het schijnt dat bepaald soort eten ervoor kan zorgen dat je minder last hebt van je hooikoorts. Dat zou best fijn zijn, want die tranende ogen, snotterende neus en niesbuien ben je snel zat. Maar wat kun je bakken om het uit te proberen of het voor jou helpt en waar ligt het precies aan? Dat leggen we uit in dit artikel!

Er is helaas geen specifieke voeding die hooikoorts kan genezen. Maar goed nieuws: er zijn wel bepaalde kruiden, groentes en fruit die de symptomen kunnen verminderen. Ze hebben bijvoorbeeld een ontstekingsremmende werking. Zoals brandnetel. Daar kun je gemakkelijk een kopje thee van zetten. Het vermindert de aanmaak van histamine in je lichaam. Een stofje dat overmatig wordt geproduceerd als je hooikoorts hebt. En wie weet voel je na het uitproberen van deze recepten ook wat verlichting.

1. Kurkuma

Allereerst: kurkuma. Dat wordt gewonnen uit de wortel van de Curcuma Longa, afkomstig uit India. Het wordt vaak gebruikt in Indiase gerechten of als superfood. Het is familie van gember en ziet er eigenlijk ook een beetje vergelijkbaar uit. Kurkuma werkt ontstekingsremmend. Je kunt het bijvoorbeeld goed gebruiken wanneer je een verkoudheid te pakken hebt. Wat kun je maken met kurkuma? Onder andere deze golden milk, waarmee je een variatie kan maken op je havermoutpap.

Havermout met een twist

2. Gember Gemberkoekjes

Gember is ook een wortelsoort die kan helpen tegen hooikoorts. Het heeft een ontstekingsremmende werking en wordt zelfs gezien als een natuurlijke pijnstiller. Doe er stukjes van in je thee of bak er koekjes van. Goed nieuws: gember hoort volgens het Voedingscentrum thuis in de schijf van vijf. Koekjes dan helaas weer niet.

Gemberkoekjes

3. Groente en fruit Bakken met zomerfruit

Verse groente en fruit zorgen ervoor je dat je immuunsysteem wordt versterkt. Ze zitten namelijk vol vitamines en mineralen. Niet zo heel gek dus dat je je er beter van kunt gaan voelen én (hopelijk) minder last krijgt van die verstopte neus en tranende ogen. Vooral groentes en fruit met vitamine C zouden het goed doen tegen hooikoorts. Eet je appels wel met schil, want daar zitten de meeste voedingsstoffen in. Recepten met fruit vind je op deze website genoeg. Bak bijvoorbeeld met zomerfruit of eet toetje met aardbeien.

Bakken met zomerfruit

De lekkerste toetjes met aardbeien

Klassieke appeltaart recept

Welke gewassen veroorzaken de meeste hooikoortsklachten? Je leest het op MAX Vandaag.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.