E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Een Franse klassieker: Citroen Meringue Taart

Zondag gaan de bakkers tijdens de signatuuropdracht aan de slag met een typisch Frans recept: de citroen meringue taart, ook wel Tarte au Citron genoemd. Wat is het verhaal achter dit taartje?

Een Franse klassieker: Citroen Meringue Taart

Een typisch Frans recept: de citroen meringue taart, ook wel Tarte au Citron genoemd. Wat is het verhaal achter dit taartje?

Geschiedenis

Custards, taarten en puddingen met citroensmaak worden al sinds de middeleeuwen gemaakt. De eerste meringue werd gemaakt in de 17e eeuw. En de combinatie van citroenschuimgebak, zoals bij de Tarte au Citron, kennen we pas sinds de 19e eeuw. Tegenwoordig kun je deze taart in Frankrijk op elke straathoek kopen en elke Franse bakker heeft er wel zijn eigen receptuur voor. Hoewel dit taartje dus echt een Franse klassieker lijkt, kent het zijn oorsprong niet in dat land. Het eerste recept wordt toegeschreven aan de Zwitserse bakker Romandy. Traditioneel werd deze taart aan de koning geserveerd. Het was een symbool van rijkdom en vriendelijkheid.

Zo maak je citroen meringue

Citroen Meringue doorsnee

De kracht van dit taartje zit hem in de combinatie van 3 lagen die variëren in smaak en textuur. Het begint met een knapperige taartbodem, gemaakt van zand- of fonceerdeeg. Hierop volgt een laag zachte citroencrème die zoet, maar ook zuur tegelijkertijd is. De taart wordt afgetopt met een flinke dot meringue die met een gasbrandertje een mooi bruin kleurtje krijgt.

Geheim voor een goed taartje

Een goede Citroen Meringue op tafel zetten kan best een uitdaging zijn. Met deze tips geven we je een kijkje in de Fransen keuken, zodat jij gegarandeerd gaat scoren met jouw Tarte au Citroen.

Bodem: Belangrijk voor de bodem is dat hij “krakt” als je er met een vorkje in prikt, maar toch stevig genoeg is om de vulling te dragen. Het geheim? Voeg een scheutje wodka toe aan je deeg. De alcohol voorkomt dat de gluten zich tot een te stevig netwerk vormen tijdens het kneden. Kneed kort en verwerk je deeg koud. Voeg op het einde een beetje wodka toe.

Citroenvulling: De citroenvulling mag best zuur zijn. Gebruik vers citroensap en rasp voor het lekkerste resultaat.

Meringue: Ga voor Italiaanse meringue. Deze maak je door hete suikersiroop toe te voegen aan je opgeklopte eiwitten. Het resultaat is een stevig, lekker smeuïg en een beetje marshmallow-achtige meringue. Met een gasbrandertje kun je hem mooi kleuren.

Variëren kun je leren

Tarte au citroen meringuee gwenn

Zin om je eigen draai te geven aan de klassieke citroen meringue? Experimenteer met smaken! Laat je inspireren door de recepten van onze bakkers aanstaande zondag in de uitzending, ga aan de slag met Gwenn’s Tarte au Citron Meringuée of probeer eens de Amerikaanse Key Lime Pie. Deze wordt gemaakt met limoenen in plaats van citroenen. Deze taart werd in 2006 door de Senaat van het Huis van Afgevaardigden van Florida gekozen tot Florida’s officiële gebak. Dat is de moeite van het proberen waard!

Is het nou meringue of merengue?

Meringue wordt vaak verward met merengue. Dat laatste is alleen geen opgeklopt eiwit, maar een Latijns-Amerikaanse dans. Om het lekker verwarrend te maken, zeggen de Fransen ook meringue als het gaat om de dans. En in het Spaans noemen ze het eiwitschuim juist weer merengue. Maar in het Nederlands is het dus gewoon meringue! Zo, weten we dat ook weer.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.