E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Een paar pepernoten eten lukt niet en dit is waarom

Pepernoten zijn zo lekker, je blijft er van eten. Hoe kan dat?

Pepernoten

Pepernoten eten

De schappen zijn volop gevuld met pepernoten. Gemiddeld eten we per persoon 395 pepernoten per jaar, wat uitkomt op bijna 600 gram. Wie een zak koopt, eet het waarschijnlijk ook in korte tijd leeg. Hoe komt dat?

We zijn ingesteld op flink kauwen

Eerder schreven we al dat maar 1 chipje eten niet werkt. Dat geldt eigenlijk ook voor pepernoten (of nou ja, kruidnoten). Het heeft meerdere redenen. Guido Camps is onderzoeker aan de Wageningen University. Hij vertelt aan Nu.nl dat ons lichaam is ingesteld op voedsel waar we moeite voor moeten doen. Vanuit vroeger zijn we gewend dat we naar eten moeten zoeken en waar we flink op moeten kauwen, zoals zaden, knollen en fruit. “Met de kruiderij erdoorheen krijg je ook nog afwisseling én je eet het in hapklare brokjes”, aldus Camps. “Een ultiem product om je aan te overeten. Het plezier komt vanuit je mond en de buikpijn komt pas later.”

Veel varianten pepernoten

Tegenwoordig zijn er ook vele varianten chocoladepepernoten, met de meest uiteenlopende smaken erbij. Diëtist Berdien van Wezel vertelt aan Nu.nl dat ook de smaakexplosie meespeelt in het blijven eten van het snoepgoed. Zodra je er 1 geproefd hebt, blijft die smaak hangen. De speekselproductie wordt verhoogd en een geluksstofje in je hersenen wordt aangemaakt. Zo voelen we ons minder moe en gaan we door.

Onze maag ‘helpt’ mee

Als we alleen al denken aan zoetigheid, dan ontspant onze maag. Zo ontstaat er meer ruimte om te blijven eten. Daarom hebben we bijvoorbeeld ook altijd ruimte voor een toetje. Voor pepernoten geldt dus hetzelfde. Ook de verschillende smaken pepernoten zorgen ervoor dat je wil blijven eten, om alles geproefd te hebben.

Pepernoten zijn maar korte tijd verkrijgbaar

Ondanks dat pepernoten al steeds eerder in het jaar in de winkels liggen, speelt ook de ‘beperkte’ tijd dat het te verkrijgen is mee. In gedachten gaat het dan van: ‘het is nu of nooit…’. Even genieten van de zoetigheid kan dus zeker, maar probeer er toch nog een paar over te laten voor de volgende keer. Dan kun je er namelijk weer van genieten.

Wil je zelf aan de bak?

Dan bepaal je zelf hoeveel je er maakt én hoeveel pepernoten je eet!

Recept voor kruidnoten

 

Dit is een artikel van MAX Vandaag.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.