Terug

Klassieke cake in een gezond jasje

AfterlightImage

Klassieke cake in een gezond jasje

Eenvoudig, maar super lekker: de klassieke cake. We hebben hem in een gezond jasje gestoken, zodat je er ook van kunt genieten als je een beetje op wilt letten. Dit is het recept voor gezonde klassieke cake!

De klassieke cake bestaat in de basis uit maar een paar ingrediënten: bloem, boter, suiker, eieren en een snufje zout. Hem in een gezond jasje steken lijkt dus niet heel ingewikkeld. Je vervangt alle ongezonde ingrediënten door een gezond alternatief en klaar is Kees. Zou je zeggen. Maar niks blijkt minder waar! We hebben gepuzzeld, geproefd, aangepast en weer veranderd. Om speciaal voor jullie het perfecte gezonde klassieke cake recept te ontwikkelen.

 

Bloem

Witte bloem of patentbloem is de meest bewerkte bloemsoort. Het is zo vaak gezeefd dat bijna alle vezels en voedingsstoffen eruit gehaald zijn. Dat maakt het een fijn ingrediënt voor een mooie cake, maar het is niet zo voedzaam. Als gezonde vervanger kun je bijvoorbeeld volkorenmeel, havermout of speltmeel gebruiken. Die bevatten meer vezels, goed voor je spijsvertering. Ook amandelmeel, kokosmeel of boekweitmeel zijn fijne alternatieven voor bloem. Deze bevatten meer voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, onverzadigde vetten en mineralen zoals magnesium en fosfor.

Dit recept bevat een combinatie van volkoren havermeel en speltbloem.

Bakken met amandelmeel > https://heelhollandbakt.omroepmax.nl/extra/artikelen/bakken-met-amandelmeel/

 

Boter

Een belangrijk ingrediënt in cake is boter. Het zorgt voor smaak en smeuïgheid. In je baksels kun je boter vervangen door gezonde alternatieven zoals plantaardige olie/boter, kwark of appelmoes.

Plantaardige olie of boter is ongeveer gelijk aan roomboter wat betreft calorieën, maar heeft vaak meer gezondheidsvoordelen. Ze bevatten vitaminen en omega-vetzuren die goed zijn voor je hart. Suikervrije appelmoes is friszoet en niet vet. Het bevat van nature aanwezige suikers, waardoor je cake gelijk wat zoetigheid meekrijgt. Yoghurt of kwark zorgt voor minder vet en meer eiwitten in je cake. Voor appelmoes en yoghurt geldt: voeg niet teveel toe, anders wordt je cake te nat.

In deze cake hebben we gekozen voor een combinatie tussen zonnebloemolie en vanillekwark.

Bakken zonder boter > https://heelhollandbakt.omroepmax.nl/extra/artikelen/bakken-zonder-boter/

 

Suiker

Ook suiker is een belangrijk ingrediënt in cake. Het maakt ‘m lekker zoet, maar niet zo gezond. Laten we voorop stellen dat je lichaam elke soort suiker op dezelfde manier verwerkt, of het nou van kristalsuiker, honing of een stuk fruit komt. Kristalsuiker is echter een geraffineerde suiker, wat betekent dat alle voedingsstoffen eruit zijn gehaald. Vervang het door een alternatief en je krijgt dus automatisch meer voedingsstoffen, zoals vitaminen en vezels, binnen. Suiker kun je onder andere vervangen door appelmoes, banaan, dadels, stevia, honing/agavesiroop of palmsuiker.

In dit recept zit minder suiker dan in een normaal cakerecept: een combinatie van honing, vanillesuiker en rietsuiker.

Gezonde baktips > https://heelhollandbakt.omroepmax.nl/extra/artikelen/gezonde-baktips/

 

Recept voor gezonde klassieke cake

Dit heb je nodig

  • cakeblik
  • 3 eieren
  • 175 gram magere vanillekwark of -yoghurt
  • 60 milliliter zonnebloemolie
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 30 gram honing
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 90 gram rietsuiker
  • 100 gram volkoren havermeel
  • 100 gram speltbloem
  • Snufje zout
  • 2 theelepels bakpoeder

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Bekleed een cakeblik met bakpapier en vet de zijkanten goed in.
  • Klop de eieren met de kwark, zonnebloemolie en vanille extract luchtig.
  • Voeg de honing toe en klop nogmaals goed door.
  • Voeg de suiker toe en mix kort.
  • Zeef de havermeel, speltbloem, zout en bakpoeder en spatel door het beslag.
  • Stort het beslag in de cakevorm.
  • Bak de cake in zo’n 50-60 minuten goudbruin en gaar.
  • Houd hem tussentijds goed in de gaten of hij niet te bruin wordt. Dek de cake anders af met wat folie.
  • Test met een satéprikker op gaarheid.

Aan de bak?

Lees dan ook onze 9 tips voor een perfecte cake.

Bekijk tips > https://heelhollandbakt.omroepmax.nl/extra/artikelen/9-tips-voor-een-perfecte-cake/

 

Bakken klaar? Delen maar!

Heb jij ook een ultiem gezond cakerecept in jouw repertoire? Of heb je dit recept uitgeprobeerd? Dan zijn we erg benieuwd naar jouw eindresultaat! Deel het met ons via #HHB of #HeelHollandBakt.

Probeer je ook onze andere klassiekers in een gezond jasje uit?

Gezonde appeltaart > https://heelhollandbakt.omroepmax.nl/extra/artikelen/klassieke-appeltaart-in-een-gezond-jasje/

Gezonde soezen > https://heelhollandbakt.omroepmax.nl/extra/artikelen/klassieke-soezen-in-een-gezond-jasje/

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.