E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Limoncellove

Deze frisse citroen meringuetaart heeft een verrassende twist; huisgemaakte limoncello. Zelf limoncello maken is leuk, maar tijdrovend. Wil je gelijk aan de slag met deze taart? Koop dan je limoncello in de winkel en duik direct de keuken in.

Carla

Recept van
Carla

Taart
Goed te doen
(35) reviews

Ingrediënten

Koek

  • 125 gram bloem
  • 63 gram ongezouten roomboter
  • 55 gram kristalsuiker
  • Snufje zout
  • 1 ei
  • 1 eigeel
  • 0,25 theelepel gist
  • Rasp van 1 citroen

Limoncello curd 

  • 3 eidooiers
  • 1 ei
  • 100 milliliter (zelfgemaakte) limoncello
  • 20 milliliter citroensap
  • 150 gram kristalsuiker
  • Merg van 0,5 vanillestokje
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 3 gelatineblaadjes

Lemon curd

  • 2 citroenen
  • 200 gram kristalsuiker
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 3 gelatineblaadjes

Italiaanse meringue

  • 65 milliliter water
  • 240 gram kristalsuiker
  • 3 eiwitten
  • Snufje zout
  • Merg van 0,5 vanillestokje

Decoratie

  • 1 citroen
  • 100 milliliter water
  • 150 gram kristalsuiker

Bereidingswijze

limoncellove - citroen meringuetaartCitroenen, citroenen en nog eens citroenen! Deze citroen meringuetaart is er eentje voor de liefhebbers. Met een tic van limoncello maak je de taart helemaal af!

LET OP: Lees het recept eerst even goed door, de citroenchips hebben 2 dagen nodig om te drogen.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Springvorm
  • Bakpapier
  • Blindbakbonen
  • Steelpan
  • Bakplaat
  • Rasp
  • Citroenpers
  • Kommen
  • Spatel 
  • Keukenthermometer
  • Spuitzak met spuitmondje

Voorbereiding voor citroen meringuetaart

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed de springvorm met bakpapier.
  • Week de gelatineblaadjes in een kom met water.

Decoratie voor de citroenmeringuetaart

  • Verwarm de oven voor op 130 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Breng het water met de suiker aan de kook.
  • Snijd de citroen in dunnen plakjes.
  • Dip de citroenschijfjes in het suikerwater en roer ze gedurende 3 minuten voorzichtig om. 
  • Haal de citroenschijfjes uit het suikerwater, leg ze op een bakplaat en bak ze krokant in ongeveer 15 minuten.
  • Laat de citroenchips 2 dagen drogen.

Koekbodem

  • Meng de bloem, boter, suiker, 1 ei, 1 eigeel, 0,25 theelepel gist,een snufje zout en de citroenrasp van 1 citroen in een kom en meng dit goed door.
  • Verpak het deeg in verhoudfolie en leg het in de koelkast.
  • Haal het deeg uit de koelkast, doe het in de springvorm en verdeel er de blindbakbonen overheen.
  • Bak de koek gaar in 25 tot 30 minuten en zet weg voor de opbouw van de citroen meringuetaart.

Limoncello curd

  • Breng 1 ei, de eidooiers, limoncello, citroensap, suiker en het merg van 0,5 vanillestokje in een steelpan aan de kook.
  • Voeg vervolgend de roomboter toe aan de limoncello curd, als die dikker is geworden.
  • Roer de geweekte gelatineblaadjes door de limoncello curd.
  • Giet de limoncello curd op een bakplaat en dek het af met verhoudfolie, zodat er geen velletje op komt.
  • Laat de limoncello curd in de koelkast afkoelen.

Lemon curd

  • Rasp de citroenen en pers de citroenen uit.
  • Verwarm de suiker, roomboter en de citroenrasp au bain-marie.
  • Kluts de eieren.
  • Voeg het citroensap en de eieren toe aan het mengsel als de boter gesmolten is.
  • Voeg vervolgens de gelatineblaadjes toe. 
  • Giet de lemon curd op een bakplaat, dek het af met verhoudfolie en zet het in de koelkast.

Italiaanse meringue

  • Breng het water met 200 gram kristalsuiker aan de kook.
  • Klop de eiwitten, een snufje zout en het merg van 0,5 vanillestokje op als de suikersiroop 112 graden is. 
  • Voeg beetje bij beetje 40 gram kristalsuiker toe aan de eiwitten.
  • Giet de suikersiroop bij de eiwitten als het een temperatuur heeft van 120 graden.
  • Zet de mixer op de hoogste stand en blijf mixen tot de meringue is afgekoeld.

Opbouw voor de citroenmeringuetaart

  • Vul de koekbodem van de citroen meringuetaart met de limoncello curd.
  • Verdeel daar een laag lemon curd overheen.
  • Spuit de Italiaanse meringue over de vulling heen.
  • Brand de meringue met een brander lichtbruin.
  • Verdeel de citroenchips over de citroen meringuetaart. 

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.