E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Amel: "Alles wat mijn moeder maakte toen ik klein was, maakte mij blij en gelukkig"

Amel schopt het in seizoen 10 van Heel Holland Bakt tot de finale! Ze beantwoordt 10 vragen over haar deelname.

Amel BW

Finalist Amel

De liefde voor bakken komt bij Amel van het bakken tijdens het Suikerfeest. Tijdens de laatste aflevering van het vorige seizoen, sleepten haar kinderen haar naar de computer om zich aan te melden voor Heel Holland Bakt. “Ik kijk al naar Heel Holland Bakt sinds ik in Nederland woon!” Haar deelname aan seizoen 10 rondt Amel af met antwoorden op 10 vragen.

1. Omschrijf jezelf als bakker

“Ik ben altijd gefascineerd geweest van bakken. Ik ben een amateur bakker, maar zeer gepassioneerd, creatief en innovatief. Deze eigenschappen brachten soms wel risico’s mee in de tent, want ik denk veel uit de box. Ik was over het algemeen beter in de technische opdrachten, omdat ik me aan de recepten moest houden. Ik ben ook minutieus, nauwkeurig en ik hou van kleurrijke baksels en priegelwerk. Helaas kon ik dat niet goed laten zien in de tent door de tijdsdruk. Ik woon al 14 jaar in Nederland, ik merk aan mezelf dat ik de laatste tijd nostalgisch ben en dat zag de kijker ook terug in mijn baksels (soms ook aan de kledingdracht). In mijn baksels zie je dus ook mijn roots terug en maak je kennis met de Algerijnse lekkernijen.”

2. Van welk baksel werd je als kind heel blij?

“Alles wat mijn moeder maakte toen ik klein was, maakte mij blij en gelukkig. Zij was ernstig ziek en had niet veel energie. Maar als zij in de keuken stond om iets te maken voor ons deed ze het met veel liefde. Dat waardeerde ik heel erg! Tijdens de middagkoffie maakte ze bijvoorbeeld een “mouskotchou”. Dat is een luchtig Algerijns biscuit, met een zeer aangename citroensmaak, bestrooid met poedersuiker. Heel simpel , maar goddelijk lekker!”

3. Waar haal je je bakinspiratie vandaan?

“Ik heb een oud schrift van mijn moeder met recepten erin. Hierin staan zowel Algerijnse als Franse recepten. Het schriftje is mij zeer dierbaar. Sinds dat ik in het multiculturele Nederland woon, ben ik ook in aanraking gekomen met verschillende culturen en dus ook baksels. Het fuseren van recepten uit verschillende culturen is voor mij altijd uitdagend en leuk.”

4. Wat bak je voor een feestje?

“Algerijnse baklava, dat maak je met veel noten en honing. Wanneer je hem met de Turkse baklava vergelijkt, is deze iets droger en minder zoet. Wanneer ik hem zelf bak, vind ik hem zelf het allerlekkerste.”

5. Hoe heb je je deelname ervaren?

“Het was een rollercoaster van emoties, een groot avontuur dat ik voor geen goud had willen missen. Ik heb veel geleerd van Robèrt en ook over mezelf. Het is ongelooflijk dat zo’n hechte groep en dikke vrienden van elkaar zijn geworden. Ik ben heel dankbaar voor dit mooie avontuur.”

6. Wat er ging er super goed in de tent?

“Vanaf aflevering 6 begon ik mezelf thuis te voelen in de tent en het ging beter. Ondanks dat ik niet veel wist over de Chinese cultuur, heb ik tijdens de Chinese thema week een prachtige Drakentaart gemaakt. Ook ben ik super trots op de Algerijnse broodmand omdat ik mijn grootmoeder, moeder en alle vrouwen van Algerije in het zonnetje heb gezet. De kers op de taart was mijn 1001 Arabische nachten spektakel voor de finale-opdracht.”

7. Wat heb je geleerd in de tent?

“André van Duin in de gaten houden, want hij kan je weleens laten schrikken! Ik leerde vooral dat ik mijn hoofd koel moet houden en niet moet stressen. Ik ben als persoon zeer fanatiek en het viel soms niet mee in de tent. Er gebeurde vaak onverwachte dingen en soms lukt het niet zoals je wilt. Dan moet je je aanpassen en een plan B bedenken.”

8. Welk baksel van jezelf geef je een dikke 10?

“Het finalestuk, daar heb ik hart en ziel in gestoken. Ik had zelf het thema Arabische nachten bedacht. Ik wilde de smaken van mijn roots laten proeven, van oranjebloesemwater naar Deglet Nour (Algerijnse dadels) en van Bniwen naar basboessa de echte Arabische smaken dus. Ik hou erg van details, dus ik had ook mijn kleding erop aangepast.”

9. Welke opdracht heb je in je hoofd al 10 keer overgedaan? Biscuittaart met tonkaboon en eetbaar papier

“De Van Gogh aflevering vond ik erg moeilijk. Ik heb niet zoveel met kunst en het zelfportret maken vond ik erg lastig.”

10. Waar zie jij jezelf over 10 jaar?

“Bakken is echt mijn passie en daar wil ik zeker iets mee doen. Mijn dochter van 10 vind het ook leuk om mij te helpen in de keuken. Ik hoop dat ik over 10 jaar in mijn familiebedrijf alle recepten van mijn oma en moeder mag maken en innoveren.”

Alles over Amel

Wil je meer zien van finalist Amel?

KANDIDAAT Amel

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.