E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Gelatine: zo gebruik je het (en dit is het vegetarische alternatief)

Het is een ingrediënt dat regelmatig terugkomt in baksels: gelatine. Maar wat is het precies en hoe gebruik je het? Zo zit het!

Gelatine

Wat is gelatine?

Gelatine is een eiwit, dat wordt gebruikt als bindmiddel. Het wordt gemaakt van botten en kraakbeen van dieren, bijvoorbeeld van varkens. Dan kunnen we meteen de volgende vraag beantwoorden. Gelatine is dus niet vegetarisch en niet halal. Je koopt het vooral in blaadjes, maar het bestaat ook in poedervorm.

Hoe werkt gelatine?

Je kunt het gebruiken voor heel veel gerechten en baksels: een pudding bijvoorbeeld, maar ook bovenop een taart als mooie doorzichtige spiegellaag. Gebruik je blaadjes? Dan moet je ze eerst zacht laten worden in water. Even laten weken dus.

Tips voor het gebruiken van gelatine

  1. Het lost op in warm water. Daarom is het belangrijk dat je de blaadjes weekt in koud water, zodat ze niet direct geheel oplossen.
  2. Laat gelatine nooit koken wanneer je het warm maakt.
  3. Weeg je gelatineblaadjes af voordat je ze gaat gebruiken. Soms verschilt het gewicht per merk.

Zo vervang je gelatine

Gebruik je liever vegetarische gelatine, kies dan voor agar agar. Meer hierover en hoe je het gebruikt lees je hier.

Aan de bak

Sinaasappelbavarois Sinaasappelbavarois van Victor

Een minimalistisch taartje om te zien, gevuld met sinaasappelbombast. Twee lagen Moskovisch biscuit houden de sinaasappelbavarois in toom, de spiegel lacht je toe.

Het recept

Bramen Cheesecake Charlotte Charlotte Cheesecake Bramen

Gebaseerd op een klassieke sponscake, maar deze Charlotte-Russe is gevuld met een bramenmousse met roomkaas. Om je lange vingers bij op te eten!

Het recept

Panna cotta panna cotta

Deze romige pudding maak je in een handomdraai. Nog een paar uurtjes in de koelkast en dan smullen maar! Dit is het basisrecept voor panna cotta (in een glaasje).

Het recept

Schuimtaartje met frambozencrémeux van Robèrt

HET RECEPT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.