E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Gezonde baktips

Welke gezonde alternatieven kun je in je baksels gebruiken?

gezonderbakken-1920x1080-fotoHHB

Bakken is fantastisch, maar niet altijd even gezond. Hier lees je welke gezonde alternatieven je in je baksels kunt gebruiken voor boter en suiker.

Boter

Appelcake

Eén van de meest gebruikte ingrediënten in de (thuis)bakkerij is boter. We gebruiken het in het cakebeslag, in de botercrème en om het bakblik mee in te vetten. Hoewel boter hartstikke lekker is, is het niet erg gezond. Gelukkig zijn er gezonde alternatieven.

In je baksels kun je boter vervangen door plantaardige olie, kwark of appelmoes. Natuurlijk werkt dit anders in een recept dan gewone boter, dus het is vooral een kwestie van uitproberen met de verhoudingen. Niet alle producten kun je 1 op 1 vervangen.

  • Plantaardige olie is ongeveer gelijk aan boter qua calorieën, maar heeft vaak meer gezondheidsvoordelen. Ze bevatten vitaminen en omega-vetzuren die goed zijn voor je hart. Ook zitten in de meeste oliën minder verzadigde vetten dan in boter. Boter kun je niet 1 op 1 vervangen door olie, omdat boter meer water bevat dan olie.
  • Het werkt met de volgende rekensom: (x) gram boter x 0,82 = (y). (y) ÷ 0,92 = benodigde hoeveelheid olie.
  • Appelmoes maakt je baksel een stuk gezonder. Vervang eens de helft van de boter door appelmoes in je cake recept. Of vervang alle boter door appelmoes als je het niet erg vindt dat je cake wat vochtiger en vaster wordt.
  • Kwark kun je gebruiken in cakes, maar ook bij koekjes. Hiervoor gebruiken we het liefst volvette Griekse yoghurt, maar experimenteer ook gerust eens met andere kwark. In koekjes kun je de helft van de boter vervangen door een kwart Griekse yoghurt. Gebruik een kwart kopje yoghurt voor een half kopje boter. In een cake kun je boter 1 op 1 vervangen door kwark. Let wel op dat de verhouding kwark in de cake niet te hoog wordt, anders wordt de cake te nat.

Voor het invetten van je bakblik kun je bakspray gebruiken. Het is niet alleen gezonder, het werkt ook nog eens hartstikke makkelijk. Dubbele winst dus.

Zin om eens gezonde botercrème te maken? Probeer dan dit recept voor een chocolade botercrème met zoete aardappel!

Zoete aardappel botercrème

Suiker

Suiker alternatieven

Een andere graag geziene gast in baksels is suiker. Heel lekker, maar niet zo gezond. Laten we voorop stellen dat je lichaam elke soort suiker op dezelfde manier verwerkt, of het nou van kristalsuiker, honing of een stuk fruit komt. Kristalsuiker is echter een geraffineerde suiker, wat betekent dat alle voedingsstoffen eruit zijn gehaald. Vervang het door een banaan en je krijgt dus automatisch meer voedingsstoffen, zoals vitaminen, binnen.

  • Appelmoes (suikervrij), palmsuiker en kokosbloesemsuiker kun je 1 op 1 gebruiken als alternatief voor suiker.
  • Honing, agavesiroop of ahornsiroop/maple syrup zijn vloeibare alternatieven. Daarvan heb je meestal iets minder nodig dan van gewone suiker. Omdat je in zo’n geval een “nat” ingrediënt toevoegt aan het beslag, kun je de hoeveelheid vocht in het recept verlagen met ongeveer 25%. Verlaag ook de oventemperatuur met ongeveer 10 graden, omdat vloeibare suikers sneller bruin kleuren.
  • Banaan, gepureerde dadels of stevia zijn andere zoetmakers. Stevia is extreem zoet, dus je hebt er maar weinig van nodig. Stevia houdt minder vocht vast dan suiker, dus je gebak kan er wat droger van worden. Daarom is het aan te raden om stevia te combineren met banaan of dadels om het vocht te compenseren.

Ook als je suiker gaat vervangen is het een kwestie van uitproberen. Vervang bijvoorbeeld eerst eens de helft van de suiker met een gezond alternatief om te zien welk effect het op je baksel heeft. Blijf proberen en veranderen tot je tevreden bent over het recept.

Suikervrij bakken? Maak deze suikervrije ontbijtcake met havermout.

Suikervrije ontbijtcake

Meer gezonde baktips

Gezonder bakken doe je zo! Vegan baktips

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.