E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Botercrème in een gezonder jasje

Op zoek naar een gezondere versie van de klassieke botercrème? Probeer dan één van deze 5 recepten voor botercrème met minder suiker en minder vet.

Botercreme-in-een-gezonder-jasje

Botercrème is een van de meest gebruikte vullingen of toppings in de bakkerij. Je kunt er je taart mooi mee afsmeren, macarons mee vullen of je baksel fraai mee decoreren. Hartstikke lekker, maar echt gezond is het natuurlijk niet. Botercrème bestaat immers in basis uit vet en suiker. Dat kan ook anders, dachten wij! Deze 5 recepten voor gezondere botercrème bevatten minder suiker en minder vet. 

 

Zoete aardappel botercrème 

Zoete aardappel botercremeHet blijft een van onze favoriete gezonde recepten ooit, deze zoete aardappel botercrème. Hij is super simpel, bestaat uit maar 3 ingrediënten, bevat vitaminen, mineralen en vezels en is ook nog eens super lekker. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn nietwaar? 

Zoete aardappel is van zichzelf vrij – de naam zegt het al – zoet. Als je de aardappel in de oven gaart, lijkt het haast alsof hij begint te karamelliseren. Voeg daar gesmolten chocolade aan toe en je hebt een lekker zoete ‘botercrème’. In dit recept maken we hem met pure chocolade, maar je zou het ook gerust eens kunnen proberen met melk- of witte chocolade. 

Zoete aardappel botercrème

 

Chocolade botercrème 

Een romiger en lichtere chocolade botercrème maak je van Griekse yoghurt. Een fijn alternatief voor boter. Niet elke Griekse yoghurt is hetzelfde, kies voor een dikke variant. Hoe dikker hoe beter. In combinatie met de kloppudding, zorgt dit voor een mooie, stevige ‘botercrème’ waar je zelfs toeven van kunt spuiten. 

Chocolade botercreme gezondDit heb je nodig

450 gram Griekse yoghurt 

20 gram cacaopoeder 

16 gram kloppudding chocoladesmaak 

1 theelepel agavesiroop (of meer naar smaak) 

Zo maak je het 

Doe alle ingrediënten in een kom en klop ze met de mixer luchtig in zo’n 2 minuten. Laat de crème tenminste 2 uren opstijven in de koelkast, voordat je het gebruikt. 

Naast chocoladesmaak, kun je van dit recept ook heel eenvoudig andere smaken ‘botercrème’ maken. Voeg in dat geval een andere smaak kloppudding (aardbei, vanille, framboos) toe en laat de cacaopoeder weg. Voeg daarvoor in de plaats een smaakmaker naar keus toe, zoals fijngemalen gevriesdroogde aardbeien, frambozen of vanille extract. Of vervang de helft van de Griekse yoghurt door roomkaas (light) voor een roomkaas botercrème. 

 

Griekse yoghurt botercrème

Kun je geen kloppudding vinden? Dan kun je ook op een andere manier botercrème maken met Griekse yoghurt. Daarvoor moet je eerst de yoghurt laten uitlekken in een kaasdoek, zodat je een lekker dikke massa over houdt voor een stevige crème. In dit geval is de crème niet helemaal suikervrij, er gaat wat poedersuiker in. 

Griekse yoghurt botercremeDit heb je nodig

500 gram Griekse yoghurt

125 gram poedersuiker 

1 theelepel vanille extract

Zo maak je het

Hang een zeef boven een kom en leg daar een kaasdoek in. Stort de Griekse yoghurt erin en laat het een nacht goed uitlekken. Mix daarna de yoghurt met de suiker en vanille luchtig. Als het mengsel te dun is, kun je wat meer suiker toevoegen tot je tevreden bent. 

 

Witte chocolade botercrème 

Witte chocolade botercremeNiet suikervrij, maar wel gezonder dan een botercrème op basis van suiker en boter, is deze witte chocolade botercrème. Het is een onwijs eenvoudig recept waar je maar 2 ingrediënten voor nodig hebt, namelijk 200 gram roomkaas en 100 gram witte chocolade. 

Smelt hiervoor de witte chocolade en klop het met de mixer door de roomkaas tot een luchtig geheel. 

 

Kokos botercrème

KokoscremeVoor mensen die vegan of lactosevrij eten, is deze crème een uitkomst. Je maakt het van de crème in kokosmelk. Zet hiervoor een blikje kokosmelk een nachtje ondersteboven in de koelkast. Keer het blik om, maak het open en schep de room uit het blikje. Door de kou zijn de room en het kokoswater van elkaar gescheiden. Het vocht heb je niet nodig. 

Klop de room luchtig met een beetje agavesiroop. Deze crème is niet super stevig. Je kunt eventueel voor meer stevigheid nog een zakje slagroomversteviger toevoegen. 

 

Recept voor klassieke botercrème

Robèrt laat je zien hoe je klassieke botercrème maakt.

KlassiekE botercrème

 

Ananas sponscake

Toch op zoek naar een vollere botercrème variant? Maak dan eens deze variant met ananas!

Recept voor ananas sponscake

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.