Terug

Herfstvakantie! 6x bakken met kids

Van appeltaart tot egelbroodjes en van pompoenmuffins tot herfstkoekjes. Dit zijn de lekkerste herfstbaksels om te maken met je kleine bakkermakker!

Herfstkoekjes

Herfstvakantie! 6x bakken met kids

Voor de meesten van ons is de herfstvakantie aangebroken. Een mooi moment om met je kleine bakkermakker de keuken in te duiken. Ga aan de bak met alle mooie smaken die de herfst te bieden heeft en tover samen iets lekkers uit de oven. Overigens zijn deze recepten ook heel lekker als je geen assistentie hebt van een kleine bakker.

 

Appeltaart

AppeltaartHoewel appels en peren het hele jaar te koop zijn, is de herfst echt hét seizoen van deze vruchten. Trek jullie laarzen aan, neem een mandje mee, maak een mooie herfstwandeling en haal (of pluk) onderweg een mand vol appels. Laat je kleine bakker de allermooiste appels uitzoeken en duik na de frisse wandeling samen de keuken in. Stroop de mouwen op en kneed samen een mooi deeg voor de bodem.

Gaan jullie voor deze klassieke appeltaart, of voegen jullie een eigen smaaktwist toe? Laat voor de kleine bakker in ieder geval de rum achterwege.

 

Klassieke appeltaart

 

Moeite om je appeltaart goed te krijgen? Zijn je deegranden te dik, is de onderkant te vochtig en niet gaar of zijn de appels te zacht? We geven je onze 9 beste tips voor het bakken van appeltaart.

 

9 tips voor de perfecte appeltaart

 

Pompoenmuffins

PompoenmuffinsStiekem wat groente verwerken in je baksel? Dan is pompoen dit seizoen je vriend. Deze herfstgroente heeft een warme en zoete smaak, waardoor het erg geschikt is om te verwerken door gebak. Het zit vol goede voedingsstoffen en je kunt pompoenen rond deze tijd vaak bij kraampjes langs de weg kopen. Bovendien is het bijna halloween, daar mogen pompoenen natuurlijk niet ontbreken!

 

Ingrediënten
230 gram bloem
1 tl baksoda
1 tl kaneel
1 tl speculaaskruiden
1/2 tl zout
2 eieren (L)
150 gram kristalsuiker
100 gram bruine basterdsuiker
120 ml zonnebloemolie
285 gram pompoenpuree
60 ml melk

 

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 190 graden en vet een muffinvorm in en zet er muffinpapiertjes in.
  • Meng de bloem, baksoda, kaneel, speculaaskruiden en zout.
  • Meng in een andere kom de eieren met de suiker en zonnebloemolie licht en luchtig.
  • Voeg de pompoenpuree en melk toe en meng tot een geheel.
  • Spatel het bloemmengsel er voorzichtig door.
  • Giet het beslag in de muffinpapiertjes en bak de muffins in 16 – 22 gaar tot een prikker er droog uit komt.

 

Eikenblaadjes

EikenblaadjesAls je door het bos loopt, zie je dat de herfst is begonnen. De blaadjes beginnen al te verkleuren en van de bomen te vallen. Daarom past dit recept goed in dit rijtje thuis: eikenblaadjes. Lekker brosse vanillekoekjes die worden gedipt in de chocolade. Ga met je kleine bakkermakker het bos in om gevallen eikenblaadjes te verzamelen. En probeer ze daarna in de keuken na te maken. Super leuk en natuurlijk hartstikke lekker! Het vergt wat techniek om ze mooi op te spuiten, maar Robèrt laat je in de video precies zien hoe je dat doet.

Zin om wat meer herfst aan de smaak toe te voegen? Vervang de vanille dan door kaneel, speculaaskruiden of een andere herfstige of winterse kruidenmix.

 

Eikenblaadjes

Zelf kruidenmixen maken

 

Versierde kaneelkoekjes

HerfstkoekjesKoekjes zijn bij uitstek geschikt om te bakken met kinderen. Je kunt ze zelfs met de allerkleinste bakkermakkers maken. Maak 1 deegje, laat de kids er leuke herfst vormpjes uitsteken en ze na het bakken decoreren. Uit 1 deeg, haal je met gemak een heleboel koekjes die de kinderen dan weer kunnen uitdelen in de buurt, aan de oppas of aan opa en oma.

 

Ingrediënten
Koekjesdeeg
500 gram Zeeuwse bloem
250 gram witte basterdsuiker
10 gram bakpoeder
20 gram melk
350 gram roomboter
2 theelepels kaneel
snufje zout

 

Royal icing
600 gram poedersuiker
60 gram eiwit (gepasteuriseerd)
20 gram verse citroensap
Kleurstof

 

Bereiding
Koekjesdeeg

  • Meng suiker, melk, boter, kaneel en zout in een kom.
  • Zeef er bloem en bakpoeder boven en kneed tot een deeg.
  • Verpak in folie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol daarop deeg uit tot een plak van een halve centimeter dik.
  • Steek vormpjes uit leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier.
  • Bak ze ongeveer 15 minuten op 175 graden tot ze gaar en goudbruin zijn.

Royal icing

  • Zeef poedersuiker en ontvet een kom met een beetje citroensap.
  • Klop eiwitten op een lage stand en voeg beetje bij beetje poedersuiker toe tot er een homogeen mengsel ontstaat.
  • Voeg citroensap en kleurstof toe.
  • Doe de icing in een spuitzakje en laat je kleine bakkermakker de koekjes versieren.

Alles weten over koekjes versieren? Je leest het hier.

 

Koekjes versieren doe je zo

 

Egelbroodjes

EgelkoekjesHoe schattig zijn deze broodjes? Egeltjes horen natuurlijk bij de herfst en met dit recept leer je de kids op een laagdrempelige manier kennis maken met het bakken van brood. Dat is toch net wat anders dan taartjes, koekjes en cupcakes. Stroop de mouwtjes op en laat de kleine bakker alle ingrediënten afwegen en daarna lekker kneden.

 

Ingrediënten
450 gram witte bloem
(Amerikaanse patentbloem of T65)
2 tl zout
1 tl suiker
7 gram instant gist
50 gram boter
250 ml melk
1 ei
Rozijntjes

 

Bereiding

  • Doe de bloem in de kom van de mixer en voeg de zout, suiker en gist toe in verschillende hoeken van de kom.
  • Verwarm de boter en melk tot het aangenaam warm is en de boter begint te smelten.
  • Voeg toe aan de bloem en meng met deeghaken tot een geheel.
  • Voeg tot slot het ei toe en meng tot een geheel.
  • Kneed het deeg vervolgens eerst 5 – 10 minuten met de mixer tot het zacht en elastisch is.
  • Daarna kunnen de handjes uit de mouwen. Laat de kleine bakker het deeg af kneden tot een mooi deeg.
  • Dek het deeg af en laat het ongeveer een uur rijzen tot het is verdubbeld in volume.
  • Stort het deeg op een bebloemd werkblad en laat de kleine bakker alle lucht uit het deeg slaan. Dit is een leuk karwei!
  • Verdeel het deeg daarna in 8 gelijke delen, bol elk deegje op en vorm er daarna een snuitje aan, zodat je deegbolletjes de vorm van een egel krijgen.
  • Knip nu (met een kinderschaar als je die hebt), achter het hoofdje, stekeltjes op de rug van de egel. Knip diep genoeg, anders verdwijnen de stekels na het rijzen.
  • Verdeel de egels met genoeg ruimte op een bakplaat en maak van rozijntjes de oogjes.
  • Laat de egeltjes nog een half uurtje rijzen.
  • Bak ze daarna in 10 – 15 minuten op 220 graden goudbruin en gaar.

 

Kruidnoten & speculaas

KruidnotenHet is misschien nog wat vroeg in het jaar, maar daar trekken we ons lekker niks van aan. Kruidnoten en speculaasjes zijn namelijk super leuk om met je kleine bakker te maken en op elk moment in het jaar super lekker om op te smullen. Laat je bakkermakker zelf mooie kruidnootjes rollen en je hebt gegarandeerd een leuke middag. Robèrt deelt zijn recept voor de lekkerste kruidnoten met je.

 

Kruidnoten en speculaas

 

Meer inspiratie?

Op zoek naar meer herfstinspiratie of juist naar recepten die je makkelijk met kids kunt maken? Klik dan verder, we hebben een heleboel fijne recepten voor je klaarstaan.

 

Bakken met herfstsmaken Tips voor bakken met kinderen 6x bakken met kids Makkelijke kids recepten

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.