E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Het lekkerste mince pie recept

Mince pie is dé kerstlekkernij tijdens een Britse Kerst. Wat zijn deze kleine gebakjes en hoe maak je ze zelf? Dat lees je hier!

Mince pie

Geef jouw Kerst een Brits tintje en trakteer de hele familie op mince pie! Deze kleine zoete gebakjes staan steevast bij onze westerburen op het menu tijdens de feestdagen. Lekker bij een kopje thee. In Engeland kun je ze overal kant-en-klaar kopen, maar dat is hier niet het geval. Daarom maken we ze lekker zelf! Bekijk hier het ultieme recept.

Wat is mince pie?

Een mince pie is een zoet gebakje dat gemaakt wordt van zanddeeg met een vulling van ‘mincemeat’. Een mengsel van gehakte gedroogde vruchten, appel en kruiden. Het eerste recept voor mince pie stamt uit de Middeleeuwen. Toen ging er ook nog lamsvlees in de gebakjes, maar in de loop van de tijd is dat uit het recept verdwenen. Omdat mince pie vooral populair zijn rond Kerst, worden ze ook wel ‘christmaspies’ genoemd. Vaak worden de taartjes versierd met een ster op de bovenkant.

Het deeg

Mince pie maak je van een zanddeeg, ook wel een pâte sablée genoemd. Bij dit deeg is het belangrijk dat je niet te lang kneedt, omdat het anders taai wordt. Stop dus met kneden zodra het deeg samenkomt, eventueel kun je een beetje water toevoegen als dit lastig gaat. Laat je deeg daarna rusten in de koelkast. Dat is een belangrijke stap die je niet moet overslaan. Het zorgt ervoor dat het deeg tijdens het afbakken zijn vorm behoudt en lekker knapperig wordt.

De vulling

De vulling van mince pie wordt ook wel mincemeat genoemd. Het is een mengsel van gedroogde vruchten en kruiden zoals gember, kaneel en nootmuskaat. De Engelsen maken het traditioneel met niervet, wij kiezen voor een versie met boter. In Engeland kun je mincemeat kant-en-klaar in pot kopen, in Nederland koop je het online of maak je het gewoon zelf! Bewaar mincemeat in goed gesteriliseerde potten en het blijft zo’n 3 maanden goed.

Mince pie recept

Met dit recept maak je ongeveer 12 mince pie en een pot mincemeat. Je hebt een muffin bakvorm en een schone weckpot nodig.

Zanddeeg 

Ingrediënten

  • 375 gram bloem
  • 250 gram boter (koud)
  • 100 gram suiker
  • 1 ei, losgeklopt
  • Koud water

Bereiding

Meng de bloem en suiker en wrijf daar met je vingertoppen de koude boter doorheen tot je een kruimelig deeg hebt. Voeg het ei toe en meng tot het deeg samenkomt. Eventueel kun je wat druppels koud water toevoegen als je deeg nog te droog is. Verpak het deeg in folie en laat het minstens een uur rusten in de koelkast.

Mincemeat 

Ingrediënten

  • 250 gram rozijnen
  • 150 gram krenten
  • 100 gram cranberries
  • 1 appel, geschild en geraspt
  • 50 gram gemengde, gekonfijte citrusschillen
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 50 gram ongezouten boter, gesmolten
  • Sap en rasp van 1 sinaasappel
  • Sap en rasp van 1 citroen
  • 2 theelepels gemalen kaneel
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1 theelepel gemalen gember
  • ½ theelepel gemalen kruidnagel
  • 100 milliliter brandy, rum of appelsap voor een alcoholvrije variant

Bereiding

Meng alle ingrediënten in een grote kom. Dek af en laat een nacht staan op kamertemperatuur, zodat alle smaken zich goed kunnen ontwikkelen. Schep de mincemeat de volgende dag in de weckpot en bewaar het in de koelkast. Hoe langer het mengsel staat, hoe sterker de smaak zal zijn.

Zo maak je mince pie

Voor de afwerking van jouw mince pie heb je een losgeklopt eitje en poedersuiker nodig. Zo maak je ze:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 3 millimeter dikte.
  • Steek rondjes uit het deeg van ongeveer 7 à 8 centimeter doorsnede en steek sterren uit voor de bovenkant.
  • Vet een muffinvorm heel goed in en leg in elk vakje een deegrondje. Druk de zijkanten goed aan, zodat je een mooi cupje krijgt.
  • Vul elk cupje met mincemeat. 1 à 2 grote theelepels is voldoende, maar je kunt meer toevoegen als je dat lekker vindt.
  • Bedek elk cupje met een deeg ster en druk de puntjes goed aan op het deeg.
  • Strijk elke mince pie af met losgeklopt ei.
  • Bak de pies in zo’n 15 – 20 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat de mince pie afkoelen op een rooster en bestuif ze voor serveren met poedersuiker.

Mince pie taart

Wil je liever een grote mince pie maken, in plaats van kleine cupjes? Ga dan aan de slag met deze mince pie taart met dadels.

Dadel Mince pie

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.