E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Het ultieme appelbol recept (inclusief handige baktips)

Uit grootmoeders tijd, maar vandaag de dag nog net zo lekker: de appelbol! Dit gebakje van warme appel in een krokant jasje van bladerdeeg is een echte klassieker. Zelf aan de bak? We geven je handige tips en het ultieme appelbol recept.

12122018_Tech_Appelbol.jpg

Appels en bladerdeeg vormen een goddelijk duo. Appelflappen, appelringen, makkelijke appelgebakjes, de tarte tatin en natuurlijk de appelbol… Stuk voor stuk verrukkelijke gebakjes. Die laatste maak je van een hele appel gehuld in een krokant jasje van bladerdeeg. Het klokhuis verwijder je en het gat dat daardoor ontstaat vullen wij het liefst met (zelfgemaakte) amandelspijs. Jum! Serveer je appelbol met vanillesaus als dessert, of snoep hem op bij een kopje koffie of thee.

bladerdeegAppel in bladerdeeg

Het deeg dat je voor appelbollen gebruikt is idealiter een bladerdeeg. Je kunt hier natuurlijk kant-en-klaar bladerdeeg voor gebruiken, maar zelf maken kan ook! Hoe je dat doet, laat Robèrt je in deze video zien.

Bladerdeeg maken met Robèrt

Wat zijn de beste appels voor appelbollen?

Als je appels kiest voor appelbollen zijn twee dingen belangrijk: stevigheid en grootte. Kies voor een stevige appel, zoals Jonagold; stevig maar toch sappig, lekker zoet en met een klein zuurtje. Ook Goudreinet of Elstar zijn prima keuzes. Te zachte appels koken namelijk tot moes in de oven waardoor je bladerdeeg vochtig wordt en niet goed gaart in de oven. Ook wil je niet te kleine appels in je mandje gooien. Het plakje bladerdeeg moet er precies omheen passen. Zo heb je de ideale verhouding tussen appel, bladerdeeg en spijs te pakken.

jonagold appelsWelke vulling gebruik je?

Met een appelboor haal je het klokhuis uit de appel. Het gat dat ontstaat kun je vullen met kaneelsuiker, maar je kunt ook uitpakken met koekkruimels, jam of gedroogd fruit. In het klassieke recept vullen we de appelbol met spijs. Dat kun je kant-en-klaar kopen, of zelf maken met behulp van dit recept. Je kunt in dat geval eenvoudig variëren door de spijs ook eens te maken van pistache- of hazelnoten.

ovenHoe moet ik een appelbol opwarmen?

Appelbollen zijn natuurlijk het lekkerst als je ze vers uit de oven serveert. Maar ook afgekoelde bollen kun je eenvoudig oppiepen in de oven. Plaats de appelbollen op een bakplaat met bakpapier. Verwarm ze zo’n 10 minuten in de oven op 180 graden. Houd de bollen goed in de gaten, dek ze eventueel af met aluminiumfolie als ze te donker worden. Verwarm appelbollen bij voorkeur niet in de magnetron, omdat het bladerdeeg dan niet knapperig blijft.

Kunnen appelbollen in de diepvries?

Afgebakken bollen kun je makkelijk een paar dagen bewaren. Laat ze volledig afkoelen, dek ze af met aluminiumfolie of doe ze in een bakje met deksel en bewaar ze tot 3 dagen in de koelkast. Wil je jouw bollen langer bewaren? Verpak ze dan in een luchtdichte verpakking. In de vriezer blijven ze zo’n 3 maanden goed. Ontdooien doe je bij voorkeur in de koelkast en daarna kun je ze in de oven opwarmen.

Aan de bak!

Helemaal verlekkerd en zin om aan de slag te gaan met appelbollen? Robèrt heeft het ultieme recept voor je.

Appelbollen bakken

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.