E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Is appelazijn gezond? En wat bak je ermee?

Appelazijn, appelciderazijn of toch appelcider? Allemaal verschillende namen voor hetzelfde azijn, dat je maakt van appels. Is het gezond? En wat kun je ermee?

Appelazijn

Wat is appelazijn?

Je maakt appelazijn van-hoe kan het ook anders- appels. En oké, ook met wat suiker. Het maken van appelazijn is heel handig wanneer je restjes appels overhebt, die kun je er namelijk heel goed voor gebruiken. Bijvoorbeeld de schillen en klokhuizen. Je kunt appelcider in een gezondheidswinkel kopen, maar je kunt het ook zelf maken. Trek daarvoor wel een paar weken uit, want het moet even trekken, zodat het gaat fermenteren.

  • Gebruik je hele appels? Snijd ze dan in kleine stukjes. Voeg daar de schillen en klokhuizen aan toe en stop het samen in een pot.
  • Voeg daar 500 milliliter azijn en 200 gram suiker aan toe.
  • Meng het door elkaar en sluit dan het dan goed af voor zo’n 2 weken.
  • Je kunt de azijn na de 2 weken nog even zeven, zodat het minder troebel is.

Is appelazijn gezond?

Of appelazijn gezond is, daar zijn de meningen over verdeeld. Zo zou het kunnen helpen tegen acne of psoriasis. En aan de andere kant wordt het weer gebruikt om fruitvliegjes op afstand te houden. Volgens het Voedingscentrum helpt appelazijn in ieder geval niet om af te vallen. Er is volgens hen geen bewijs dat zure drankjes invloed hebben op vetverbranding. Daarnaast is het heel belangrijk om te weten dat je het moet verdunnen. Dit omdat het heel zuur is kan het slecht zijn voor je tanden. Verdun je een theelepel in een glas water (van 200 milliliter), drink het dan met een rietje.

Bakken met appelazijn

De vraag is natuurlijk: moet je het per se zo drinken? Of kun je het ook verwerken in bijvoorbeeld een baksel? Dat kan zeker! Bijvoorbeeld in een red velvet cake. Appelazijn is ook een goed ingrediënt in vegan baksels. Bijvoorbeeld bij het maken van een vegan appeltaart of -cake. Een scheutje azijn activeert namelijk het bakpoeder, waardoor de cake wat luchtiger wordt.

Red velvet cake 

Appelcake

Vegan appeltaart

Veel appels? Bak een appeltaart!

De klokhuizen en schillen kun je na het bakken van je appeltaart weer gebruiken voor de appelazijn. Zo gooi je niks weg.

Klassieke appeltaart recept

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.