E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Kerstkoekjes (en kransjes) bakken en versieren

Zin om zelf mooi versierde kerstkoekjes te bakken? Bekijk dit recept voor makkelijke kerstkoekjes met glazuur, chocolade en glitter!

Kerstkoekjes

Buiten is het donker, binnen branden kaarsjes, gloeien lampjes in de kerstboom en op de achtergrond speelt kerstmuziek. Is er iets knusser dan de periode rondom Kerst? Kerstkoekjes en kerstkransjes bakken (voor in de boom) vinden wij 1 van de leukste dingen om te doen in deze tijd. Het is niet moeilijk, je hebt er weinig ingrediënten voor nodig en je huis ruikt gelijk super lekker. Bak je mee?

Kerstkoekjes bakken

Het recept voor deze kerstkoekjes is eenvoudig, daarom is het ook leuk om ze met kinderen te bakken. Gebruik mooie kerstige uitsteekvormpjes en maak eventueel een gaatje in het deeg, zodat je de koekjes kunt ophangen in de boom. We gebruiken in dit recept Zeeuwse bloem, dat maakt de koekjes lekker bros. Als je dat niet in huis hebt, gebruik dan patentbloem. Voor een lekker winters gevoel, brengen we het deeg op smaak met kaneel. Je kunt hier zelf nog gemberpoeder of koek- en speculaaskruiden aan toevoegen voor een nog kruidiger eindresultaat.

Hoe maak je versiering op kerstkoekjes?

Eetbare glitterNa het bakken volgens het recept hieronder is het tijd om de koekjes te versieren, misschien wel het leukste onderdeel van dit recept! We geven je 2 varianten die je beide goed kunt combineren met (zelfgemaakte) eetbare glitter voor een extra feestelijk effect.

Eetbare glitter maken

Icing voor kerstkoekjes

Klassieke kerstkoekjes versier je met royal icing, een mengsel van eiwit, poedersuiker en eventueel kleurstof. Deze glazuur wordt snel hard en je kunt hier de mooiste decoraties van maken.

Royal icing recept

Chocoladedip

Als je niet zo zin hebt in priegelwerk, dan is versieren met chocolade een goede optie. Smelt en tempereer chocolade (wit, melk of puur naar keuze) en doop je koekjes daar voor de helft in. Versier de zachte chocolade met glitter en sprinkles. Leg de koekjes op een rooster of bakpapier en laat de chocolade uitharden.

Wanneer zijn koekjes gaar?

De baktijd van koekjes is altijd een uitdaging. Rol je het deeg iets dunner uit dan normaal, zijn ze opeens veel sneller gaar. En elke oven is ook nog eens anders. De beste tip die we hiervoor kunnen geven is: gebruik je ogen. Houd de koekjes tijdens het bakken goed in de gaten. Zodra de randjes van je kerstkoekjes mooi goudbruin kleuren, zijn ze klaar.

Kerstkoekjes recept

Voor de lekkerste versierde kerstkoekjes heb je de volgende dingen nodig:

  • 1x kerstkoekjes recept (zie hieronder)
  • Royal icing of chocolade
  • Versiering zoals eetbare glitter, parels en sprinkles

Ingrediënten voor kerstkoekjes 

  • 500 gram Zeeuwse bloem
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 10 gram bakpoeder
  • 20 gram melk
  • 350 gram roomboter
  • 2 theelepels kaneel
  • snufje zout

Bereiding kerstkoekjes

  • Meng de suiker, melk, boter, kaneel en zout in een kom.
  • Zeef er bloem en bakpoeder boven en kneed tot een deeg.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol daarop deeg uit tot een plak van een halve centimeter dik.
  • Steek vormpjes uit het deeg en plaats deze op met bakpapier beklede bakplaten.
  • Bak de koekjes in eerste instantie 10 minuten op 175 graden en houd ze daarna goed in de gaten tot de randjes goudbruin kleuren. Dan zijn ze klaar!
  • Versier de koekjes op een manier naar keuze.

Kerstkoekjes variatie

Wil je liever gezonde kerstkoekjes zonder toegevoegde suiker bakken? Of ben je op zoek naar een vegan recept? Klik dan even verder. Ook als je glutenvrije kerstkoekjes wilt bakken, kun je een ander recept gebruiken. Als je toe bent aan een leuke uitdaging, maak dan eetbare kerstballen van een kruidig koekdeeg.

Gezonde of vegan kerstkoekjes bakken glutenvrije koekjes eetbare kerstballen

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.