E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Vegan kerstkoekjes bakken

Vegan kerstkoekjes, daar kun je er nooit genoeg van maken (en snoepen). Bekijk hier het recept!

kerstkoekjes bakken

Loopt het water jou al in de mond na het zien van deze heerlijke vegan kerstkoekjes..? In de boom, om mee te nemen, of gewoon lekker (veel) van te snoepen. Koekjes bakken is altijd een goed idee.

Vegan kerstkoekje

vegan kerstkoekHoe heerlijk is het om een grote koek mee te nemen tijdens een wandeling of wanneer je gaat schaatsen? Dit recept is voor 1 koek, maar je kunt er natuurlijk zoveel maken als je lekker vindt. De sprinkels maken ze extra feestelijk.

Ingrediënten

Voor één grote koek

  • 1 eetlepel water
  • 1 theelepel gebroken lijnzaad
  • 2 eetlepels plantaardige boter (+/- 25 gram)
  • 3 eetlepels suiker
  • 1/4 theelepel vanille extract
  • 6 eetlepels bloem
  • Snufje zout
  • Sprinkels (in rood, wit en groen)
  • 1/4 theelepel bakpoeder
  • 1/8 baking soda

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Meng het lijnzaad met het water en roer het door elkaar.
  • Meng met de mixer de boter met de suiker.
  • Voeg het lijnzaadmengsel en het vanille extract toe aan het beslag. Blijf mixen.
  • Doe de bloem, het bakpoeder en de baking soda bij het beslag en mix.
  • Roer de sprinkels met een spatel door het beslag.
  • Maak een bol en leg die op de bekleedde bakplaat.
  • Bak de koek af in ongeveer 9 minuutjes. Laat het een kwartiertje afkoelen voordat je hem serveert.

Een huisje van koek

Dit koekhuisje wordt gemaakt van ‘construction dough’, zoals ze dat in de Verenigde Staten noemen. Een deeg waar je op kunt bouwen! De koek wordt na het bakken heel hard, waardoor hij geschikt is voor het bouwen van koekhuisjes, een koektrommeltje of een ander koekbouwwerk.

Ingrediënten

  • 250 gram plantaardige boter
  • 250 gram suikerbakkerspoeder of poedersuiker
  • 250 gram bruine basterdsuiker
  • 250 milliliter stroop
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel kaneel
  • 780 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 120 milliliter koffie
  • 300 gram suiker (voor de ‘karamellijm’)

Zo maak je het

  • Meng de plantaardige boter met de suiker, stroop en specerijen met een deeghaak op de laagste stand tot een romig mengsel.
  • Voeg de bloem, zout en water of koffie toe en mix tot een egaal en samenhangend deeg.
  • Maak van het deeg een platte plak van 1-2 centimeter dik en verpak het in folie.
  • Koel het deeg minstens 8 uur in de koelkast.
  • Rol het deeg (met behulp van 2 uitrollatjes) uit tot 0,5 centimeter dik tussen 2 stukken bakpapier.
  • Steek verschillende vormen uit het deeg voor jouw bouwwerk. Denk hierbij ook aan een peperkoekpoppetje die in het huis woont.
  • Bak de koeken ongeveer 20 tot 30 minuten op 160 graden tot het deeg stevig aanvoelt wanneer je zachtjes je vinger in het midden van het grootste onderdeel duwt.
  • Laat de koeken eerst 10 minuten op de bakplaat liggen, voordat je ze verplaatst naar een rooster om ze helemaal te laten afkoelen.
  • Controleer de onderdelen nadat ze zijn afgekoeld en hard zijn en snijd ze, indien nodig, opnieuw op maat met een kartelmes.

In elkaar bouwen

  • De karamel maak je door 300 gram suiker en 100 milliliter water aan de kook te brengen tot de suiker is opgelost. Roer niet meer in de pan zodra het mengsel kookt.
  • Laat de suiker doorkoken tot een goudbruine karamel. Mocht je een suikerthermometer gebruiken, dan moet je de suiker koken tot ongeveer 170 graden.
  • Vervolgens kun je de onderdelen van je koekhuisje voorzichtig met de zijkant in de karamel dopen tegen elkaar aan ‘lijmen’.
  • Doe voorzichtig, want de karamel is ontzettend heet. En heb geduld tot de karamel hard is geworden, zodat je huisje goed blijft staan.

Vegan kerstkoekjes in de boom

vegan kerstkoekjesDe boom wordt nóg mooier met zelfgemaakte koekjes. Maak een gaatje in het midden van je koekje, haal er een draadje doorheen en ze zijn klaar om opgehangen te worden.

Ingrediënten

  • 200 gram volkorenmeel
  • 145 gram dadels (zonder pit)
  • 120 gram plantaardige boter

Voor de kruidenmix

  • 8 theelepels kaneel
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 0,5 theelepel piment
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kardemom

Zo maak je het

  • Maak de kruidenmix door alle ingrediënten met elkaar te vermengen.
  • Maal de dadels fijn.
  • Doe de boter in stukjes in de mengkom, samen met de dadels, het volkorenmeel en de kruidenmix.
  • Kneed het deeg met de keukenmachine of met de hand tot een bal. Pak het in met folie en leg het voor een half uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Bestuif je werkblad (en de deegroller) met meel en rol het deeg uit tot een dikte van iets minder dan een halve centimeter.
  • Steek met een leuke vorm koekjes uit het deeg en maak een gat in het midden.
  • Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak ze in +/- 15 minuten af.

Nog meer vegan recepten?

Zo maak je vegan arretjescake

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.