E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Kerstmarkt in huis: van apfelstrudel en gemberkoekjes tot je eigen glühwein

Van churros tot glühwein; je brengt de gezelligheid van de kerstmarkt naar je eigen keuken met deze heerlijke recepten.

gluhwein-1920

De kerstperiode staat symbool voor gezelligheid, lichtjes en natuurlijk lekker eten. Niets roept meer kerstsfeer op dan de geurige en smakelijke lekkernijen van een kerstmarkt! Maar wie zegt dat je de deur uit moet om van dit lekkers te genieten? Creëer je eigen winterse wonderland thuis met deze verzameling van klassieke kerstmarkt recepten. Van apfelstrüdel en gemberkoekjes tot je eigen glühwein: met deze recepten tover je jouw keuken om tot kerstmarkt.

ChurrosChurros

In Nederland eten we graag oliebollen in de wintermaanden, in Spanje eten ze churros. Vooral rondom oud en nieuw, maar in veel Spaanse steden zijn churros het hele jaar verkrijgbaar. In Nederland zie ook steeds meer churroskraampjes opduiken. Zo ook op de kerstmarkt! Churros zijn gefrituurde, zoete deegstengels die je traditioneel eet met een dikke chocoladesaus of kaneelsuiker. Echte comfortfood voor de koude dagen. Robèrt geeft zijn eigen draai aan het recept. Hij maakt churros cups die hij vult met chocolademousse.

HET RECEPT

Glühwein

Glühwein betekent letterlijk ‘gloeiwijn’. Dit warme winterse drankje zorgt voor lekkere gloeiwangen als het buiten koud is en je met een glaasje opwarmt bij de vuurkorf. Er gaat geen kerstmarkt voorbij zonder dat er iemand met een grote soeplepel glaasjes glühwein schenkt uit een enorme pan. Dat gevoel kun je thuis ook eenvoudig maken met deze zelfgemaakte kruidenmix. Gebruik hele kruiden en voeg die toe aan jouw favoriete rode wijn.

Dit heb je nodig:

  • 2 kaneelstokjes
  • 4 theelepels kardemom peulen
  • 2 theelepels gedroogde gember
  • 2 theelepels kruidnagel
  • 1 theelepel piment
  • 3 steranijzen

Verwarm de rode wijn (niet laten koken) met deze kruidenmix, 1 sinaasappel en een halve citroen in schijfjes. Eventueel kun je wat bruine suiker toevoegen om het drankje zoeter te maken. Liever alcoholvrij? Verwarm dan wat appelsap met deze kruidenmix.

Gemberkoekjes met gemberGemberkoekjes

Voor de liefhebbers van kruidige zoetigheden zijn gemberkoekjes een must. Met hun rijke gembersmaak en aromatische specerijen proef je kerst in elke hap. Dat mag natuurlijk niet ontbreken op jouw kerstmarkt! Je kunt ze leuk versieren met royal icing voor een extra kerstig effect. In dit deeg gaat corn syrup, dat is te koop bij bakspeciaalzaken en online. Wil je het liever vervangen? Gebruik dan honing, dit geeft nagenoeg hetzelfde effect. Je koekjes worden alleen iets zoeter.

HET RECEPT

Apfelstrudel met vanillesausApfelstrudel

De kerstmarkt is niet compleet zonder warme apfelstrudel met vanillesaus! Dit traditionele Oostenrijkse gebak maak je van een elastisch, zeer dun uitgetrokken deeg, appelplakjes en rozijnen. In dit recept maakt Robèrt het deeg zelf voor de ultieme smaakbeleving. Als je daar geen zin in hebt, dan kun je ook kant-en-klaar bladerdeeg of filodeeg gebruiken.

HET RECEPT

KaiserschmarrnKaiserschmarrn

Kaiserschmarrn is de Oostenrijkse variant op de Hollandse pannenkoek. Deze luchtige pannenkoek wordt in stukjes gesneden en geserveerd met rozijnen, poedersuiker en jam of appelmoes. Het is een lekker vullend hapje, ideaal voor de koude dagen en perfect voor op de kerstmarkt.

Zo maak je het:

  • 4 eieren
  • 50 gram suiker
  • 100 gram bloem
  • 100 milliliter volle melk
  • Snufje zout
  • Optioneel: Gewelde rozijnen
  • Boter om in te bakken

Splits de eieren. Klop het eigeel luchtig met de suiker. Zeef de bloem en voeg het samen met de melk toe. Klop de eiwitten stijf met een snufje zout. Spatel de eiwitten voorzichtig door het beslag. Spatel tot slot eventueel voorzichtig wat rozijnen naar smaak door het beslag. Verwarm wat boter in een pannetje en giet het beslag er in. Bak 1 kant gaar, hak de pannenkoek in kwarten en draai ze om. Verdeel nu met de spatel de kwarten in kleinere stukjes en bak ze gaar. Serveer je kaiserschmarrn met poedersuiker en appelmoes of jam.

ZO MAAK JE ZELF JAM

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.