E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Kombucha: dit is het en zo wordt het gemaakt

Kombucha is een populair drankje, dat steeds vaker op menukaarten en in winkels verschijnt. Maar wat is het precies en hoe wordt het gemaakt?

Kombucha

Wat is kombucha?

Kombucha wint steeds meer terrein in Nederland. Het is een drankje dat gemaakt wordt van gefermenteerde thee. Dat fermenteren gebeurt met een zwam. Er wordt veel suiker voor gebruikt, maar tijdens het fermenteren verdwijnt dit grotendeels uit het drankje. Daardoor wordt er ook wel gezegd dat het gezonder is en zelfs goed is voor je darmen. Door het fermenteren komt er wel een heel klein percentage (0,5% tot 1%) alcohol in de kombucha terecht en wordt het licht bruisend. Na het proces van fermenteren kunnen er nog smaakjes toegevoegd worden. En dan heb je een heerlijk zomers drankje.

Hoe maak je het?

Wil je thuis kombucha maken? Dan heb je wel een zwam (SCOBY) nodig. Die kun je bestellen of kopen in natuurwinkels, of gebruiken van iemand anders. Eigenlijk net alsof je een desemstarter van iemand krijgt voor het bakken van een desembrood. En dan heb je vooral heel veel geduld nodig. Het is belangrijk dat alles heel steriel gebeurt, anders kunnen er bacteriën ontstaan die wel schadelijk kunnen zijn. Alles over fermenteren en inmaken lees je in dit artikel.

Hoe vaak mag je kombucha drinken? kombucha

Er wordt aangereden om maximaal een glas per dag te drinken, doordat het zuurgehalte in het drankje heel hoog is. Eigenlijk is dat vergelijkbaar met appelazijn. En doordat er een klein percentage alcohol in zit wordt het ook afgeraden om het te drinken wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Bakken met kombucha

De Amerikaanse schrijver Jerelle Guy ontdekte dat kombucha ook een hele goeie toevoeging aan muffins kan zijn. Voeg daarvoor de gefermenteerde thee als laatste toe aan het beslag, roer alles goed door en bak de muffins in zo’n tien minuten af. De kombucha zorgt voor een luchtig effect, en voor een zuurtje in de smaak. Net eigenlijk alsof je een beetje yoghurt toevoegt aan je baksels.”

Andere drankjes:

4x de lekkerste drankjes voor de zomer

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.