E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Met deze tips mislukt je quiche nooit meer!

Met deze tips voorkom je de ergste frustraties tijdens het bakken van een quiche.

Quiche bodem maken

Een quiche lijkt simpel om te maken, maar een ongelukje zit in een klein hoekje. De vulling blijft te nat, of de taart wordt juist te droog… Wij hebben de tips waardoor jouw quiche niet meer zal mislukken!

Bak de bodem eerst blind

De angst voor elke thuisbakker: Je hebt enorm je best gedaan in de keuken, haalt je quiche uit de oven en bij het aansnijden blijkt de bodem zacht en slap te zijn. Zo zonde!

Vaak komt dit door de vochtige vulling van ei en melk of room. Dit trekt in de bodem en daardoor wordt het niet goed gaar. Voor een groot deel is dit op te vangen door de bodem eerst blind af te bakken.

Hoe werkt blind bakken?

  • Bekleed de bakvorm met bakpapier en leg daar het deeg op. Duw het niet te strak aan, dan kan het gaan scheuren.
  • Bekleed het deeg wederom met een vel bakpapier en stort er een blindbakvulling op. Dit kunnen speciale bakbonen zijn, maar ongekookte rijst of andere gedroogde bonen werken ook.
  • Bak de bodem in ongeveer 10 tot 15 minuten af op 180 tot 200 graden.
  • Gooi de rijst of gedroogde bonen na het bakken weg, het is niet meer te gebruiken in andere gerechten.

Meer weten over blind bakken?

Hier lees je alles!

Instrijken en nog even in de oven

Wil je helemaal zeker weten dat je bodem niet slap wordt? Smeer het deeg na het blind bakken dan nog even in met een laagje ei en zet de quiche bodem voor 5 minuten terug in de oven. Dan krijgt het deeg alvast een beetje kleur en voorkom je nogmaals dat de bodem slap wordt.

Vlees en groenten toevoegen

Hoewel een quiche vaak langere tijd in de oven staat, garen niet alle groenten goed genoeg in deze tijd. Vooral harde groenten hebben een lange tijd in de oven nodig om gaar te worden. Je kan deze groenten daarom het beste van te voren even kort koken of grillen. Grillen werkt vaak beter, hierdoor verliest de groente al wat vocht, maar blijft de smaak behouden. Groenten uit de diepvries gebruiken kan ook, maar zorg hier ook voor dat ze goed droog zijn als het eenmaal ontdooit is.

Bak je een quiche met gehakt? Kies dan voor een magere variant. Deze is minder vet en zorgt ervoor dat de quiche droger blijft. Spek kan in een quiche Lorraine natuurlijk niet ontbreken. Bak het spek uit voordat het in de vulling gaat en laat vervolgens goed uitlekken op keukenpapier.

De quiche opbouwen

Als de bodem blind is afgebakken, kan de quiche verder opgebouwd worden. Leg hiervoor eerst alle groenten en/of het vlees op de bodem. Schenk daarna het mengsel van de eieren en melk of room en kruiden eroverheen. Ben je een echte kaasliefhebber? Voeg dan ook wat kaas toe aan de vulling voordat je de quiche aftopt met een laagje kaas. Kies wel een kaas uit die goed bij de vulling past. Zoetere smaken kunnen juist een wat pittigere kaas gebruiken. Gebruik niet teveel, vooral kazen die goed smelten kunnen zorgen dat het geheel erg nat blijft.

De oventijd

Hoe lang een quiche in de oven moet, ligt erg aan je eigen oven en de grootte van de bakvorm. Maar de minimale baktijd is zeker 30 minuten, op 180 of zelfs 200 graden. Steek een satéprikker in het midden van de taart om te kijken of het deeg gaar is. De vulling mag nog licht vochtig zijn, want de quiche gaart nog na, wanneer de taart uit de oven komt.

Laat de quiche wat afkoelen

Een quiche kan zowel koud als warm gegeten worden. Maar voor het beste resultaat is het verstandig de quiche eerst af te laten koelen voordat je gaat eten. Zo wordt het geheel nog iets steviger en valt het ook niet uit elkaar bij het aansnijden.

1 grote quiche of toch meerdere kleintjes?

Blijft de grote quiche mislukken? Dan is het ook nog een optie om meerdere kleine quiches te bakken. Er gaat minder natte vulling in, waardoor het makkelijker gaart. En het staat ook nog eens gezelliger als je gasten hebt!

Aan de bak?

Geïnspireerd geraakt? Ga dan aan de slag met één van deze recepten:

Quiche met gegrilde groenten

Quiche met pompoen

Quiche met asperges en parmaham

Een versie van dit artikel verscheen eerder op MAXVandaag.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.