E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Welke bakspullen heb je nodig als beginnende bakker?

Wil je graag beginnen met bakken, maar weet je niet waar je moet beginnen en welke bakspullen je allemaal nodig hebt? Geen nood, we helpen je op weg!

bakspullen-shutterstock_215850286-950x550

Kijk je elke week Heel Holland Bakt en denk je: ik moet ook wat vaker gaan bakken? Of ben je eigenlijk helemaal geen bakker, maar wil je ermee beginnen? Lees dan eerst deze tips voor de beginnende bakker. Het is handig om de juiste bakspullen in huis te hebben. Hier lees je welke.

Welke bakspullen heb je thuis nodig?

De bakkers in de tent hebben alle bakmaterialen en ingrediënten die ze nodig hebben tot hun beschikking. Daar zorgt de productie van het programma wel voor. Maar thuis heb je die luxe helaas niet en heb je misschien ook niet alles in huis. We zetten de benodigdheden die je vaak het meest gebruikt tijdens het bakken voor je op een rij.

keukenmachineEen (staande) mixer

Een staande mixer met toebehoren is heel handig, maar het is wel een grote investering voor een beginnende bakker. Zelf mengen met een handmixer kan ook. De staande mixer geeft meer vrijheid en werkt vaak net wat beter. Je hoeft ‘m zelf niet vast te houden en kunt dus wat anders gaan doen in de tussentijd. Daarnaast is de snelheid van het apparaat vaak hoger dan de handmixer. De staande mixer is wel een prijzig apparaat, maar wie genoeg bakt zal er zeker voordelen uit halen. Ga je met een handmixer aan de slag, bekijk dan deze tips op MAX Vandaag. Verder kan een foodprocessor handig zijn als je vaker bakt.

Het verschil tussen keukenmachine en foodprocessor

Een keukenmachine gebruik je voor mixen, kneden en kloppen van je ingrediënten. Een foodprocessor gebruik je voor snijden, raspen en hakken.

WeegschaalWeegschaal en maatbekers

Een goede weegschaal en maatbeker(s) mogen niet ontbreken in je keukenkast. Meten & wegen = weten. En bij bakken komen hoeveelheden altijd erg precies. Een paar gram meer of minder van je ingrediënt en je baksel kan al mislukken. Dat is dus heel anders dan met koken. Een kleine maatbeker, tot zo’n 50 of 100 milliliter, is ook erg handig. Bij een grotere maatbeker kun je niet makkelijk nauwkeurig kleine hoeveelheden inschenken.

cupcake vormWelke bakvormen heb je nodig?

Bak je veel verschillende recepten, of ga je je specialiseren in een bepaald gebakje? Kijk dan per recept welke bakvorm(en) je nodig hebt. Er zijn zoveel soorten en maten verkrijgbaar, van sloffenringen en cakeblikken, tot cupcakevormen en tulbandvormen. Denk daarom goed na wat je wil maken en wat je nodig hebt. Een standaard cakevorm en springvorm komen altijd van pas.

Heb je een kleine oven of gebruik je een combimagnetron? Meet dan eerst op hoe groot je vorm is. Je bent niet de eerste die een beslag in de vorm heeft gedaan, om er vervolgens achter te komen dat je bakvorm niet past…

Siliconen of metaal

Beslis zelf of je voor siliconen bakvormen kiest, of voor metalen bakvormen. Beide soorten hebben voor- en nadelen, het is maar net wat je prettiger vindt. Baksels gaan makkelijker los uit siliconen vormen, maar de vorm biedt minder stevigheid en daardoor kan je baksel inzakken, of er kunnen scheuren ontstaan.

bakgereiKleine bakspullen waar je er niet genoeg van kunt hebben

Naast de grote bakspullen, zijn juist ook kleinere hulpmiddelen belangrijk. Denk aan verschillende maten gardes en spatels. Vooral van spatels kun je er niet genoeg hebben. Niet alleen tijdens het bakken, je gebruikt ze ook tijdens het koken. Ook beslagkommen en kleine schaaltjes en kommetjes mogen niet ontbreken. Wanneer je een taart gaat bakken, heb je vaak al meerdere beslagkommen tegelijk nodig. En om ingrediënten af te wegen, zijn meerdere kleine kommetjes en schaaltjes handig.

Bakpapier

Ook bakpapier is onmisbaar. Je kunt kiezen voor een rol of een siliconen matje. Die laatste kun je elke keer weer opnieuw gebruiken en tussendoor even afwassen. Maar deze kun je niet voor al je baksels gebruiken. Want in een springvorm is papier vaak net wat handiger.

Overige bakspullen

Verder raden we aan om een rasp in huis te hebben, een oventhermometer, een zeef, een bakkwastje, een kookwekker en een taartrooster. Die laatste gebruik je om je baksels af te laten koelen. Het klinkt misschien als veel en dat is het ook. Maar je zult merken dat wanneer je aan het bakken bent, je de bakspullen goed kunt gebruiken. Het is een investering, maar het is er zeker één die je er goed uithaalt als je vaker wil gaan bakken.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer bakspullen die je in huis kunt halen. Kijk vooral wat je zelf leuk vindt en wat je denkt ook echt te gaan gebruiken. In een gespecialiseerde bak- en kookwinkel kun je je hart ophalen!

Makkelijke taarten voor beginnende bakkers

Ben je enthousiast en wil je beginnen met bakken? Deze taarten zijn laagdrempelig om mee te beginnen.

Makkelijke taarten

En zelf een taart maken voor een kinderverjaardag is, na een paar keer oefenen, makkelijker dan je denkt!
Kinderverjaardag taarten

Wil je extra oefenen voordat je jezelf aanmeldt als kandidaat voor het nieuwe seizoen? We hebben bakken vol recepten om uit te kiezen. Twijfel je nog of je wel goed genoeg bent, doe dan de zelftest.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.