E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zo maak je een nette stapeltaart

Hoe maak je een nette opgestapelde taart?

Opera_taart

Zo maak je een nette stapeltaart

Ga jij aan de bak met een open gelaagde taart, zoals de operataart? Dan is netjes werken enorm belangrijk, want je kunt kleine foutjes niet bedekken met een laagje fondant, marsepein of botercrème. Hoe zorg je er nou voor dat jouw taart super strak gestapeld is? We delen onze beste tips.

 

Zo bouw je op

Een ideaal hulpmiddel om een taart makkelijk, gelijkmatig én netjes op te bouwen is een taartring. Taartringen heb je in allerlei soorten en maten. Wanneer je een taartring gebruikt, kun je ten eerste heel makkelijk met de vorm je biscuit uitsteken. Deze hebben dan allemaal dezelfde vorm. Nu kun je starten met het opbouwen van de verschillende lagen in de ring. Je begint met het aanbrengen van een laagje bakpapier of folie in de ring tegen de rand. Vervolgens breng je de lagen van je gebak aan in de ring.

 

Lagen

LagenDikke lagen of dunne lagen. Biscuit, room, crèmes, fruit, bavarois; stuk voor stuk bouwstenen voor een laagjestaart. Er kan zoveel worden gevarieerd als je zelf wilt. Houd wel rekening met het gewicht en de stabiliteit van de lagen. Biscuit is erg fijn als basis. Een dunne laag biscuit is licht van gewicht en blijft goed in vorm. Wil je zwaardere crème lagen en lichtere roomlagen combineren? Dan is het slim om de lichtere lagen boven de zwaardere lagen plaatsen. Zo beperk je eventueel verzakkingsgevaar.

 

Koelen

Het is belangrijk om je taart tussendoor steeds goed te koelen, zeker als je met zachter crèmes werkt. De crèmes blijven zo mooi stevig en gelijkmatig. Bovendien zorgt dit er ook tijdens het aansnijden voor dat alles intact blijft. Geduld is een schone zaak!

 

Risico’s

© MAXSommige bakkers geven er de voorkeur aan om de taart eerst grofweg op te bouwen en hem op het einde bij te snijden in de juiste vorm. Als je een erg vaste hand hebt en heel zeker bent van je zaak, kun je dit proberen. Wij vinden het echter vrij risicovol en zouden het dus afraden. Zachte lagen kunnen verzakken en precies recht afsnijden is ook een kunst. Zo kan het zomaar zijn dat je eindigt met een baksel waar je misschien toch niet zo gelukkig mee bent.

 

Aan de slag

Wil jij zelf een gestapelde taart maken? Ga dan bijvoorbeeld aan de slag met Robèrts basisrecept voor een operataart. Geef hem je eigen twist of laat je inspireren door de recepten van onze bakkers.

 

Robèrts operataart Opera uit het verre Oosten Spook van de opera-taart

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.