E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Verrassend lekker: bakken met lavendel

Lavendel geeft een bijzondere, bloemige smaak aan jouw baksel. Dit is hoe je het kunt gebruiken!

lavendel-botercreme2-1920

Bakken met lavendel: misschien denk je er niet direct aan, toch kan het heel erg lekker zijn. Als je lavendel in een baksel gebruikt, zorg dan voor een subtiele toevoeging. Het is sterk van geur én smaak en kan dus snel gaan overheersen. Voeg daarom liever iets te weinig dan teveel toe. Lavendel combineert lekker met honing, bramen, bosbessen of citroen. Je kunt er onder andere heel goed botercrème mee maken.

Lavendel botercreme op een muffinZo maak je lavendel botercrème

Dit heb je nodig

  • 250 gram volle melk
  • 0,25 vanillestokje
  • 1 theelepel lavendelknopjes
  • 25 gram fijne suiker
  • 25 gram custardpoeder
  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 60 gram witte basterdsuiker

Zo maak je het

  • Doe 225 gram van de volle melk in een steelpan en voeg hier het vanillemerg aan toe.
  • Doe de lavendelknopjes erbij en breng dit aan de kook.
  • Dek vervolgens de warme melk af en laat de vanille en lavendel ongeveer 20 minuten intrekken.
  • Zeef de melk en breng het weer aan de kook.
  • Doe de resterende melk bij de suiker en het custardpoeder en maak er een papje van.
  • Schenk de warme melk beetje bij beetje bij het custardpapje en roer dit goed door.
  • Schenk het terug in de pan zodra alles is gemixt en blijf roeren totdat het een dikke massa wordt.
  • Schenk de lavendel-banketbakkersroom op een lage plaat en dek direct af met huishoudfolie.
  • Klop de banketbakkersroom voor gebruik even luchtig om klontjes te voorkomen.
  • Mix de boter en de witte basterdsuiker op een lage stand in 15 minuten luchtig met de staande mixer.
  • Voeg hier de lavendel-banketbakkersroom aan toe en mix dit verder tot een luchtige massa.
  • Doe de botercrème in een spuitzak.

tulband met lavendel en perzikTulband met perzik en lavendel

Ook erg lekker: cake met lavendel. Je verwerkt de lavendel in de cake, in de trempeersiroop en in het glazuur. Omdat je steeds kleine hoeveelheden gebruikt, overheerst de smaak niet.

Bekijk het recept

Pâte sablée met banketbakkersroom

Lavendel met chocolade en frambozen

Wat een blikvanger, dit gebak van pâte sablée (zanddeeg) met banketbakkersroom en frambozen. De gedroogde lavendel zorgt voor een extra bijzondere smaak.

BEKIJK HET RECEPT

Gekantelde laagjestaart met hibiscus, lavendel en pistache van Mats.Taart met bloemachtige smaken

Deze gekantelde laagjes taart heeft bloemachtige smaken. Hij bevat niet alleen heerlijke lavendelsiroop, maar ook een Hibiscus banketbakkersroom. Je combineert ze met een heerlijke pistachecrème. Volgens Janny is dit een ‘spannende’ gekantelde laagjes taart met  veel structuren in. Het bevat iets zuurs, iets zachts en een krokantje van de pistache.

BEKIJK HET RECEPT

Warm weer is genieten, maar kan ook ongemakken met zich meebrengen. Gestoken worden door muggen en een onrustige slaap bijvoorbeeld. Lavendel kan daar tegen helpen. Hier lees je hoe.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.