E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Wanneer gebruik je wél gezouten boter?

Roomboter is ongeveer een standaard ingrediënt in een bakrecept. Je hebt ongezouten én gezouten boter. Wanneer gebruik je welke?

Gezouten boter

De smaak van een baksel is heel persoonlijk. De een houdt van heel zout, terwijl de ander het al snel te veel vindt. Daar komt het verschil tussen het gebruik van gezouten én ongezouten boter om de hoek kijken.

Ongezouten of gezouten boter?

Vaak wordt er in een baksel ‘een snufje zout’ én boter in de ingrediëntenlijst toegevoegd. Dan gebruik je toch gewoon gezouten boter? Dan sla je twee vliegen in één klap, zul je misschien denken. Toch kiezen bakkers vaak voor ongezouten (room)boter en voegen daar zelf zout aan toe. Zo is het in ieder geval nooit teveel. En daarnaast verschilt de hoeveelheid zout in elk pakje boter, daardoor weet je dus nooit precies hoeveel zout er in een beslag gaat.

Een extra snufje zout

Waarom ze het zout soms wel toevoegen aan boter? Voor de smaak, maar ook om het langer houdbaar te houden. Zout is namelijk een conserveermiddel en zorgt ervoor dat je langer kunt doen met een pakje (room)boter. Hoewel bakkers het misschien niet gebruiken, is gezouten boter tóch soms lekker om te gebruiken. Bijvoorbeeld bij het maken van kruidenboter, of simpelweg op een stokbroodje. En natuurlijk ook bij baksels waarbij je die extra zoute smaak wel mag proeven, zoals bij deze salted caramel laagjestaart.

Het verschil tussen margarine en roomboter

Nog zo’n vraag die je jezelf kunt stellen tijdens het bakken: wat gebeurt er als ik margarine gebruik in een recept in plaats van roomboter? En wat is het verschil eigenlijk tussen de twee? Roomboter is gemaakt van zuivel en margarine van olie. Daarmee is roomboter dus een dierlijk product, en margarine plantaardig.

Nog meer lezen over boter

Hoe gezond roomboter is lees je op de website van het Voedingscentrum.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.