E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Alles over boter

Boter gebruiken we bijna dagelijks: op brood, in een baksel of om 's avonds ons eten mee te maken. Maar welke varianten kennen we allemaal?

Boter

Zeezoutboter op een versgebakken broodje, geklaarde boter om crêpes te maken of roomboter om een heerlijke taart mee te bakken. Er bestaan heel veel verschillende varianten van boter. We zetten er een aantal op een rijtje.

Het verschil tussen margarine en roomboter

Heel veel mensen hebben zich het waarschijnlijk wel eens afgevraagd: wat gebeurt er als ik margarine gebruik in een recept in plaats van roomboter? En wat is het verschil eigenlijk tussen de twee? Roomboter is gemaakt van zuivel en margarine van olie. Daarmee is roomboter dus een dierlijk product, en margarine plantaardig. Wil je wat gezonder eten? Dan is margarine een gezondere keuze. In roomboter zitten namelijk meer vetten. Je kunt boter en margarine een op een voor elkaar vervangen, wel is de smaak net wat anders. De meeste mensen vinden roomboter lekkerder en smeuïger dan margarine.

Geklaarde boter

Geklaarde boter is een vetstof die ontstaat wanneer je roomboter smelt. Door de boter te smelten worden de verschillende ingrediënten van elkaar gescheiden. Roomboter bestaat naast vet namelijk uit water, eiwitten, melksuiker en zouten. Wanneer je die ingrediënten weghaalt, houd je geklaarde boter over.

Lees hier meer over geklaarde boter

Grasboter

Soms kom je grasboter tegen in de supermarkt. Maar wat is het verschil tussen gras- en roomboter? Grasboter is gemaakt van melk uit de periode dat de koeien buiten lopen en vers gras eten. De smaak van grasboter kan iets kruidiger zijn doordat de koeien ander voedsel binnenkrijgen.

Boter zacht maken boter

Soms heb je voor een recept zachte boter nodig, maar komt die van jou net uit de koelkast. Op deze manieren komt je boter sneller op een goede temperatuur.

Boter zacht maken: zo doe je dat!

Met een smaakje

Je brengt heel gemakkelijk variatie in je roomboter. Bijvoorbeeld door er zeezout of verse kruiden aan toe te voegen. Mix daarvoor de boter in de mixer, voeg de kruiden toe die je lekker vindt (bijvoorbeeld rozemarijn) en leg dat nog even een uurtje in de koelkast om weer hard te laten worden. Heerlijk op een stokbroodje!

Op zoek naar een zoete variant voor op een plak bananenbrood of wentelteefjes? Klop daarvoor de roomboter met een scheutje melk en een paar schepjes basterdsuiker. Echt genieten!

Hoe lang kan boter buiten de koelkast bewaard worden? Je leest het in dit artikel van MAX Vandaag.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.