E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Werken met chocolade, zo werkt dat!

Van tempereren tot decoreren; Robèrt laat je zien hoe je werkt met chocolade.

Werken-met-chocolade

Werken met chocolade, zo werkt dat!

Chocolade is een interessant en bewerkelijk product waar je alle kanten mee op kunt. Met mooie chocolade decoraties geef je jouw baksel een extra spectaculaire uitstraling! Maar als je er niet vaak mee werkt, dan kan de ingewikkelde techniek je misschien een beetje ontmoedigen. Gelukkig hebben wij Robèrt! Hij legt je stap voor stap uit hoe je werkt met chocolade.

 

Chocolade tempereren

TempererenAls je chocolade smelt om er bijvoorbeeld mooie chocolade decoraties van te maken, is het belangrijk dat je hem op temperatuur brengt. Tempereren noemen ze dat met een chique woord. Het zorgt ervoor dat je decoraties mooi gaan glanzen en dat de chocolade lekker knapperig wordt. Tempereer je niet, dan wordt je chocolade dof en hardt het niet volledig uit.

Het is een kwestie van smelten, terugkoelen en weer op temperatuur brengen. En dat kun je op 2 manieren doen:

 

  • Tableren – hierbij breng je de chocolade op temperatuur door het over een marmeren steen heen en weer te spatelen.
  • ‘Ent’-methode – hierbij smelt je 2/3e van de chocolade en voeg je er koude chocolade aan toe.

Meer weten over beide technieken? We hebben de werkwijzes stap voor stap voor je uitgewerkt. Liever met beeld? Robèrt laat je in deze video zien hoe je tempereert door middel van tableren.

Stapsgewijs tempereren Bekijk de video

 

Chocolade decoraties maken

Als je de chocolade hebt getempereerd, kun je er mooie decoraties van maken. Daar heb je een heleboel leuke, eenvoudige technieken voor. Ze geven je baksel een spectaculaire uitstraling. Robèrt laat je in deze video 3 technieken zien waarmee je chocoladekrullen, -waaiers en -snippers maakt. En hij doet voor hoe je schrijft met chocolade.

Chocolade decoraties maken

 

Chocolade vouwen

Gevouwen chocoladeEen techniek die alle chocoladeregels overtreedt is ‘chocolade vouwen’. Hierbij breng je de chocolade niet op temperatuur, maar leg je hem in de vriezer. Daardoor blijft hij flexibel, waardoor je er de meest prachtige decoraties voor op je taart van kunt maken. Hoe dat werkt? Robèrt laat het je zien in deze video.

Chocolade vouwen

 

Eerste Hulp Bij Chocolade

Lukt het na deze video’s en tips nog niet met chocolade? Geen paniek, want chocolatier Kees Raat weet raad. Hij is een van Nederlands meest befaamde chocoladekenners en beantwoordde onze meest prangende vragen over chocolade. Want hoe tempereer je als je geen thermometer in huis hebt? Hoe kun je je chocolade redden als het mis lijkt te gaan? En wat doe je als je witte strepen in je chocolade krijgt? Kees deelt zijn beste tips.

Eerste hulp bij chocolade

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.