E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Worstenbroodjes: zo maak je de lekkerste en zo warm je ze op

Worstenbroodjes kunnen we het hele jaar door wel eten, zo lekker zijn ze. Hoe maak je ze zelf en hoe warm je ze weer op zodat ze lekker krokant blijven?

worstenbroodjes-shutterstock-16x9

De tijd dat worstenbroodjes alleen maar in Brabant worden gegeten, is verleden tijd. Tegenwoordig zijn ze op veel plekken verkrijgbaar, zoals bij bakkers en supermarkten. Maar wist je dat het ook vrij eenvoudig is om ze zelf te maken? We leggen je uit hoe je dit doet en hoe je ze weer opwarmt als ze afgekoeld zijn. Want warm zijn ze natuurlijk het lekkerst.

Worstenbroodje als Immaterieel Cultureel Erfgoed

Sinds 2016 staat het Brabantse worstenbroodje op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed, op de lijst Nationale Inventaris. Wanneer de hartige lekkernij ontstaan is, is niet duidelijk. Wel hoe de lekkernij is ontstaan: als een manier om vlees langer goed te houden. Namelijk door je vlees in deeg te rollen.

Het hele jaar door verkrijgbaar

Eerder werd alleen op bepaalde momenten in het jaar worstenbroodjes gegeten, tijdens bijzondere gelegenheden. Denk dan aan de nachtmis tijdens Kerstmis, in de carnavalsperiode en op de kermis. Maar tegenwoordig kan de lekkere snack op elk moment in het jaar genuttigd worden.

Zo maak je zelf worstenbroodjes

Onze eigen Robèrt deelt zijn recept voor worstenbroodjes met je! Want wie kan ze nou beter maken dan de oer-Brabantse Robèrt?! Hij maakt ze van een wit brooddeeg en gekruid gehakt.

Recept worstenbroodjes

vegan worstenbroodjes carnavalEen vegan variant

Ben je vegetarisch of wil je een veganistische versie maken? Ook daar heeft Robèrt een recept voor! Hierin gaat vegan gehakt. Het brooddeeg wordt met andere ingrediënten gemaakt, zoals havermelk en plantaardige boter. Robèrt laat in een video zien hoe je ze maakt.

Recept vegan worstenbroodjes

Zo warm je worstenbroodjes weer op

Hoewel we het liefst alle gemaakte of gekochte worstenbroodjes in één keer opeten, is dat natuurlijk niet verstandig. Hoe kan je ze het beste weer opwarmen? Doe dat in ieder geval niet in de magnetron, dan worden ze slap.

Het beste is om ze even in de oven te leggen. Warm de oven voor op 180 graden en warm ze daarna in zo’n 5 tot 10 minuten op. Wie een airfryer in huis heeft, kan ze daar ook in verwarmen. Doe dat in een voorverwarmd apparaat op 160 graden, voor zo’n 6 tot 7 minuten.

Worstenbroodjes invriezen

Worstenbroodjes kun je ook invriezen. Warm een bevroren broodje op een in voorverwarmde oven van 160 graden voor zo’n 15 minuten. Je kan ze ook in de airfryer opwarmen, hou dan 160 graden en zo’n 10 tot 15 minuten aan. Voel wanneer ze warm genoeg zijn, vooral het gehakt aan de binnenkant. Dat wil nog weleens koud blijven, terwijl de buitenkant al warm is. En dat smaakt natuurlijk nergens naar.

Liever je eigen saucijzenbroodjes maken? Ook daar hebben we lekkere recepten voor! Maak bijvoorbeeld deze vegan saucijzenbroodjes, Indische saucijzenbroodjes of Arubaanse saucijzenbroodjes met kipgehakt.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.