E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zo maak je zelf cashewnotenroom en hier gebruik je het voor

Zoek je een alternatief voor room? Kies dan eens voor cashewnotenroom. Het heeft een neutrale smaak, waardoor je het goed toe kan voegen aan verschillende gerechten.

cashewnotenroom-shutterstock_166923401-950x550

Wie vegan is of alleen plantaardig eet, kan geen gewone room in de supermarkt kopen. Een goed alternatief is cashewnotenroom. Dit is het beste zelf te maken, met wat tijd en geduld. We leggen je uit hoe je dat doet en waar je deze ‘room’ voor kunt gebruiken.

Waar kun je cashewnotenroom voor gebruiken?

De plantaardige room kan voor vele gerechten gebruikt worden. Als alternatief voor zuivel in soepen, pastasauzen of als dressing. Sommigen gebruiken het ook als een vegan kaas, over een lasagne bijvoorbeeld. En wanneer je het iets dikker maakt, kun je het als bechamelsaus gebruiken.

Hoe smaakt cashewnotenroom?

Cashewnoten hebben van zichzelf al geen heel uitgesproken smaak. Om de room te maken, worden de noten geweekt in water. Daardoor krijgt het een nog mildere smaak. Daardoor is het goed te gebruiken in diverse gerechten. Je kan de smaak aanpassen door er zelf wisselende kruiden of specerijen aan toe te voegen. Knoflook, zout en peper worden vaak gebruikt.

Hoe maak je de room?

Cashewnotenroom wordt gemaakt met rauwe cashewnoten, water en nog kruiden en specerijen naar eigen smaak. Laat de noten minstens 4 uur, maar beter een hele nacht in water weken. Giet af en spoel onder de lopende kraan. Doe de noten daarna in een blender. Voeg daarna vers water toe. Zet de blender aan en mengen maar. Giet vervolgens in een dunne straal nog extra water toe. Is de massa te dik? Gebruik dan nog wat extra water.

TipsEen grovere en gladdere cashewnotenroom.

Het beste werkt een blender die op een hele hoge stand kan, anders blijven er stukjes cashew over. Dat kan ook de uitkomst zijn die je wilt.

Ga met een spatel regelmatig door de massa heen, zodat alles goed gemengd wordt. Zorg dat het geheel niet te dun wordt. In de koelkast is de room zo’n 5 dagen houdbaar. Heb je een grote hoeveelheid gemaakt? Dan kun je het ook invriezen, bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm.

Wat je nog meer kunt doen met een ijsblokjesvorm, kun je lezen bij MAX Vandaag.

Meer bakken met alternatieven voor zuivel?

Zoek je meer alternatieven voor zuivel tijdens het bakken?

Bakken zonder melk

Lactosevrij ijs

Lactosevrije slagroomtaart

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.