Terug

10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1… GELUKKIG NIEUWJAAR!

Michiel

Recept van
Michiel

Moeilijk
(1) reviews

Ingrediënten

Zoete vulling

  • 100 gram gedroogde appelstukjes
  • 100 gram calvados
  • 150 gram krenten
  • 150 gram Armagnac
  • 50 gram stemgember
  • 1 vanillepeul

Oliebollenbeslag

  • 1000 gram patentbloem
  • 25 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 1 liter melk
  • 2 eieren
  • 35 gram verse gist
  • 10 gram kerriepoeder
  • 50 gram stemgember

Mangocrème

  • 80 gram mangopuree
  • 1 citroen
  • 1 gram gemalen chilipeper
  • 125 gram suiker
  • 4 eidooiers
  • 60 gram koude boter
  • snufje zout

Bakken

  • 100 gram poedersuiker

Bereidingswijze

Zoete vulling

  • Meng calvados en armagnac in een grote pot.
  • Voeg de vruchten (behalve de gember!) en vanillepeul toe en laat weken. Liefst overnacht.
  • Giet de vulling in een zeef en laat goed uitlekken.
  • Druk het laatste beetje vocht er uit. Door te veel vocht krijg je een zompige oliebol die moeilijk gaar te krijgen is.

Oliebollenbeslag

  • Doe bloem in een beslagkom en meng hier de suiker doorheen.
  • Maak een kuiltje in het midden.
  • Strooi het zout op de rand van de bloem en verkruimel gist in het kuiltje.
  • Voeg eieren toe.
  • Warm de melk even op en schenk in het kuiltje.
  • Meng de ingrediënten tot een glad beslag.
  • Verdeel het deeg in twee gelijke delen.
  • Snijd de stemgember in kleine blokjes.
  • Meng 50 gram gember en kerriepoeder door het ene beslag.
  • Meng de zoete vulling en de gember door het tweede beslag.
  • Laat goed rijzen.

Mangocrème

  • Meng suiker met mangopuree en breng op smaak met citroensap en chili.
  • Zeef de eidooiers en voeg toe.
  • Verwarm dit mengsel in een pan met dikke bodem op laag vuur tot een dikke crème ontstaat.
  • Haal de pan van het vuur en roer de koude boter erdoor.
  • Laat goed afkoelen.

Bakken

  • Verwarm de frituurpan voor op 175˚C.
  • Gebruik een ijsknijper om mooie gelijkmatige oliebollen te maken.
  • Laat ze rustig in het vet zakken, niet te veel tegelijk.
  • Begin met de zoete oliebollen. Bak ze in circa 10 minuten goudbruin.
  • Doe hetzelfde met de kerrieoliebollen.
  • Serveer de zoete oliebollen met poedersuiker en de hartige met de mangocrème.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.