E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Hartstochtelijke Meringue

Deze frisse limoen aardbei meringuetaart is niet alleen een plaatje voor het oog, hij smaakt ook nog eens heel erg lekker. De frisse gel van basilicum en munt passen goed bij de zoete aardbeien.

Dennis

Recept van
Dennis

Taart
Goed te doen
(28) reviews

Ingrediënten

Bodem voor meringuetaart

  • 130 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
  • 2 gram zout
  • 65 gram poedersuiker
  • 26 gram amandelpoeder
  • 39 gram maïzena
  • 47 gram eieren
  • 221 gram T55 bloem

Limoen aardbei vulling

  • Sap en rasp van 6 limoenen
  • 350 gram verse aardbeien
  • 120 gram kristalsuiker
  • 5 grote eierdooiers 
  • 2,5 gram gelatine
  • 50 gram ongezouten roomboter

Munt basilicum gel

  • 250 milliliter water
  • 60 gram basilicum
  • 40 gram munt
  • 4 gram gelatine

Zwitserse meringue

  • 120 gram eiwit
  • 130 gram kristalsuiker
  • Snufje zout
  • 1 theelepel limoensap

Decoratie

  • 150 gram verse aardbeien
  • Fles champagne

Bereidingswijze

Hartstochtelijke meringue taartVier de liefde met deze limoen aardbei meringuetaart! Leuk om te geven, maar ook perfect voor een portie zelfliefde.

Bakbenodigdheden

  • Keukenmachine
  • Staande mixer met toebehoren
  • Staafmixer
  • Spuitflesje voor siroop
  • 3 champagneglazen
  • Geperforeerde vorm
  • Geperforeerde bakmat
  • Siliconen hartvorm
  • Brander

Voorbereiding voor de meringuetaart

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Week de gelatineblaadjes in water.
  • Pureer de aardbeien in een keukenmachine en laat het uitlekken.
  • Rasp en schil 6 limoenen.

Bodem van de meringuetaart

  • Klop de roomboter met het zout op in een kom.
  • Zeef de poedersuiker, amandelpoeder en maïzena boven de boter en meng dit goed door.
  • Meng vervolgens de eieren door het mengsel.
  • Voeg de bloem toe aan het deeg en meng dit goed door.
  • Rol het deeg uit tot een dikte van 3 millimeter en leg het vervolgens voor 10 minuten in de vriezer.
  • Snijd het deeg in repen of schijven, bekleed de taartring met het deeg en zet de taartring op een geperforeerde bakmat.
  • Bak de taartbodem gaar in 15 minuten en zet apart voor de opbouw van de meringuetaart.

Limoen aardbei vulling

  • Breng het limoensap en de uitgelekte aardbeienpuree in een steelpan aan de kook.
  • Meng de eidooiers met de suiker in een aparte kom goed door.
  • Voeg langzaam de aardbeienpuree toe aan de eidooiers als het kookt en roer dit goed door.
  • Doe het mengsel terug in de steelpan, zet het op het vuur en blijf net zolang roeren totdat het mengsel dikker wordt.
  • Zeef het mengsel, zodat eventuele klontjes verwijderd worden.
  • Voeg de gelatine toe aan het mengsel.
  • Voeg de roomboter toe aan het mengsel als het iets is afgekoeld. Roer dit goed door totdat de boter volledig is gesmolten.

Munt basilicum gel

  • Dip de munt en basilicum voor 10 tot 15 seconden in kokend water en vervolgens in ijswater.
  • Pureer de munt en basilicum met het water in een kom.
  • Doe een deel van de gepureerde kruiden in een steelpan, voeg de gelatine toe en verwarm dit mengsel.
  • Giet het mengsel in een ovenschaal en laat het afkoelen.
  • Pureer het mengsel tot een gel, als het volledig is opgesteven.

Aardbeienmousse

  • Verwarm de gepureerde aardbeien en de suiker in een steelpan tot de suiker volledig is opgelost.
  • Haal de steelpan van het vuur, voeg de gelatine toe aan de aardbeienpulp en roer goed door tot de gelatine is opgelost.
  • Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop de slagroom in een aparte kom tot er zachte pieken ontstaan.
  • Voeg het afgekoelde aardbeienpulp en citroenrasp toe aan de slagroom en spatel dit voorzichtig door elkaar.
  • Giet de mousse in een bakje en laat het opstijven in de koelkast.

Zwitserse meringue

  • Doe de eiwitten en de suiker in de kom, verwarm dit au bain-marie en klop op met een garde. Blijf kloppen totdat de suiker is opgelost en het mengsel warm aanvoelt.
  • Doe het eiwit in de kom van de staande mixer en klop het wederom op.
  • Voeg het limoensap toe en klop de eiwitten op tot stijve pieken.

Opbouw van de meringuetaart

  • Spuit een aantal strepen kruidengel in de bodem.
  • Voeg de aardbei-limoen vulling toe en laat dit opstijven.
  • Decoreer de taart met toefjes meringue op de rand van de taart.
  • Brand meringue met een brander lichtbruin.
  • Leg het hart van aardbeien mousse op de taart en verdeel verse aardbeien daar omheen.
  • Spuit toefjes kruidengel tussen de verse aardbeien.
  • Serveer de meringuetaart met een glaasje champagne.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.