Terug

Als ik boven op de Dom sta…

Ellen woont in Utrecht, dus ze maakt een Utrechts broodspektakel: de Dom! De toren zelf is van dood deeg, dus die kun je niet eten. Maar het plein voor de Dom is een breekbrood gemaakt van 2 soorten deeg met een vockingworstvulling. Vockingworst is een traditionele, donkere en pure leverworst die al sinds 1891 in Utrecht wordt gemaakt. Een echt Utrechts spektakel dus.

Ellen

Recept van
Ellen

Moeilijk
(2) reviews

Ingrediënten

Domplein breekbrood

  • 250 gram volkorenbroodmeel
  • 100 gram Roggemeel
  • 150 gram tarwebloem
  • 300 milliliter lauwwarm water
  • 20 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 10 gram suiker
  • 8 gram gedroogde gist
  • 10 gram zout
  • 500 gram tarwebloem
  • 300 milliliter lauwwarm water
  • 20 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 10 gram suiker
  • 8 gram gedroogde gist
  • 10 gram zout
  • 25 gram pompoenpitten
  • 25 gram zonnebloempitten
  • 25 gram maanzaad
  • 25 gram sesamzaad

Domtoren

  • 400 gram Roggemeel
  • 400 gram Roggebloem
  • 29 gram zout
  • 8 gram gedroogde gist
  • 40 gram roomboter
  • 304 gram suiker
  • 424 gram water

Vockingworst vulling

  • 100 gram vockingworst
  • 1 ei
  • 25 gram cashewnoten

Lijm

  • 3 eiwitten
  • 100 gram Roggebloem

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Staande mixer met toebehoren
  • Deegroller
  • Bakplaten
  • Rechthoekige ondiepe bakvorm van 30 x 40 centimeter (2x)
  • Bakkwast
  • Bakpapier
  • Domtoren mal
  • Hakmolen

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Vet 2 ondiepe bakvormen in met bakspray.

Domplein breekbrood

  • Mix de ingrediënten voor het volkoren deeg door elkaar en kneed 8-10 minuten door.
  • Trek een vliesje om te kijken of het deeg goed is.
  • Doe in een kom en laat 1 uur rijzen.
  • Doe hetzelfde voor het witte deeg.
  • Verdeel het volkoren en het witte deeg in kleine bolletjes van 55 gram per bolletje.
  • Vul een aantal van de bolletjes met de vockingworstvulling.
  • Leg met enige tussenruimte in de ondiepe bakvormen, volkoren en wit om en om.
  • Laat de bolletjes 45 minuten rijzen.
  • Bestrijk de bolletjes met water en doe er toppings op.
  • Bak het brood in 20 – 25 minuten gaar en goudbruin.

Domtoren

  • Verwarm de oven op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Breng de suiker met 168 gram water aan de kook.
  • Haal deze net voor dat de siroop helder wordt van het vuur.
  • Meng de siroop met de rest van de ingrediënten in een mixer met deeghaak.
  • Laat het deeg 20 minuten rusten.
  • Rol het roggedeeg uit tot ongeveer 5 millimeter dik en snijd de volgende plakken:
    • 4 x een onderwand waarvan 2 met de deur uitgesneden
    • 4x een middenwand
    • 6x het torendeel
    • 2 plateaus (11×11 centimeter en 8×8 centimeter)
    • 2 randjes met kantelen (44 en 32 centimeter).
  • Maak met de domtoren mal insnijdingen voor de ramen.
  • Leg alle onderdelen op een bakplaat.
  • Steek 4 klokjes uit en plak ze op.
  • Rol van restjes deeg 4x een wijzer en plak deze op.
  • Bak de onderdelen in 20 minuten gaar.
  • Snijd bij 2 van de middenstukken zijramen uit, direct als ze uit de oven komen.

Vockingworst vulling

  • Doe alle ingrediënten in de hakmolen en maal tot een grove pasta.
  • Leg in de koelkast tot gebruik.

Lijm

  • Meng de eiwitten met het bloem met een garde door elkaar tot het de dikte van behanglijm heeft.

Opbouw Domtoren

  • Verwarm de oven op 150 graden.
  • Plak alle onderdelen met het eiwitpapje aan elkaar.
  • Maak een vierkant van de 4 onderwanden.
  • Zet de 4 middenwanden aan elkaar op een plateautje van 10 x 10 centimeter.
  • Zet de torendelen aan elkaar in een zeshoek op een plateautje van 8 x 8 centimeter.
  • Bak de onderdelen nogmaals 15 minuten, terwijl ze aan elkaar geplakt zijn.
  • Zet de 3 onderdelen op elkaar om de domtoren compleet te maken.
  • Leg het breekbrood op op een plank en zet de toren op een plateautje, zodat de doorgang van toren ter hoogte van het breekbrood (Domplein) uitkomt.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.