E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Amarettimisu

Eric maakt een klein, hoog taartje met de klassieke smaken van tiramisu. Koffiecake met mascarpone custard, Italiaanse meringue botercrème, koffiesiroop met amandellikeur en natuurlijk lange vingers! Met een speciale touch van hazelnoten voor een extra krokante bite.

Eric

Recept van
Eric

Taart
Goed te doen
(16) reviews

Ingrediënten

Cake

  • 5 eieren
  • 200 gram suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 115 gram olijfolie
  • 120 gram water
  • 250 gram patentbloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 2 zakjes oplosespresso
  • 0.25 theelepel zout

Mascarpone custard

  • 6 eidooiers
  • 150 gram suiker
  • 175 gram slagroom
  • 450 gram mascarpone

Italiaanse meringue botercrème

  • 6 eiwitten
  • 60 milliliter water
  • 200 gram suiker
  • 225 gram boter
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 eetlepel Frangelico likeur
  • 30 gram witte chocolade
  • 2 eetlepels mascarpone

Koffiesiroop

  • 3 kopjes espresso
  • 6 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels amaretto

Lange vingers

  • 100 gram hazelnoten
  • 3 eieren
  • 90 gram fijne suiker
  • snuf zout
  • 75 gram bloem
  • 15 gram maïzena
  • 50 gram fijne suiker

Opbouw

  • cacaopoeder

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Staande mixer met toebehoren
  • Handmixer
  • Suikerthermometer
  • Kwast
  • Springvorm van ø18 centimeter
  • Theezeefje
  • Zeef
  • Taartzaag
  • Chopper
  • Spuitzakken

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Vet de springvorm van ø 18 centimeter in en bekleed met bakpapier.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Cake

  • Scheid de eieren.
  • Mix de eigeel met 100 gram suiker totdat het romig en lichtgeel is.
  • Mix langzaam de olie erbij en dan het bronwater.
  • Voeg als laatste de oploskoffie toe.
  • Mix in een andere kom de eiwitten met het zout en doe er de overige 100 gram suiker bij.
  • Voeg daarna het vanille extract toe en klop tot stijve pieken.
  • Meng voorzichtig het eiwit door het eidooier beslag.
  • Zeef de bloem en bakpoeder bij het beslag en meng voorzichtig.
  • Schenk het beslag in de vorm en bak de cake 40-50 minuten.
  • Laat 5 minuten afkoelen, haal uit de vorm en zet de cake op een afkoelrek.

Mascarpone custard

  • Verwarm de eigeel, suiker en slagroom in een steelpan totdat het begint te koken en indikken.
  • Laat afkoelen in de koelkast.
  • Wanneer het koel is klop de mascarpone erdoor.
  • Zet in de koelkast tot gebruik.

Italiaanse meringue botercrème

  • Smelt de chocolade au bain-marie en laat afkoelen.
  • Verhit de suiker en water in een steelpannetje tot 118 graden.
  • Doe de eiwitten in de kom van de mixer.
  • Klop de eiwitten op als de suikersiroop 115 graden is.
  • Giet de siroop langzaam bij de eiwitten als hij 118 graden is en klop tot een meringue op kamertemperatuur.
  • Voeg de boter en gesmolten chocolade toe en klop nog 5 minuten.
  • Breng op smaak met vanille extract, Frangelico en de mascarponecustard.

Koffiesiroop

  • Doe alle ingrediënten in een kleine steelpan en breng licht aan de kook.
  • Laat het afkoelen.

Lange vingers

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Rooster de hazelnoten 8 minuten en hak ze fijn in de chopper.
  • Klop de eidooiers met de helft van de suiker los.
  • Doe de eiwitten en het zout in een andere kom en klop deze op met een mixer.
  • Voeg geleidelijk de andere helft van de suiker hieraan toe en blijf kloppen tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost.
  • Spatel de eidooiers door het opgeklopte eiwit.
  • Zeef de bloem en de maizena in gedeelten boven de luchtige massa.
  • Voeg de gemalen hazelnoten toe en spatel het door elkaar.
  • Doe het beslag in een spuitzak.
  • Spuit vingers van 8-10 centimeter lang op de bakplaat.
  • Bestrooi de lange vingers met behulp van een theezeefje met fijne suiker.
  • Bak 13 – 18 minuten.

Opbouw

  • Snijd de cake horizontaal in 3 lagen.
  • Bestrijk de cakes met de koffiesiroop.
  • Spuit een ring van botercrème op de onderste cake en vul deze met de custard.
  • Leg hierop de tweede laag cake, gevolgd door een ring van botercrème en custard.
  • Eindig met een laag cake.
  • Besmeer het geheel met de resterende botercrème.
  • Spuit toeven meringue op de bovenkant en bestrooi deze met cacao.
  • Plak de lange vingers aan de zijkant van de taart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.