E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Appel honoré taart

Een appeltaart in combinatie met een Saint-honorétaart, dat wordt een appel honoré taart. Inclusief soesjes en gekarameliseerde appeltjes.

Jan

Recept van
Jan

Taart
Moeilijk
(11) reviews

Ingrediënten

Pâte à Choux

  • 120 gram water
  • 125 gram melk
  • 2 gram zout
  • 2 gram suiker
  • 125 gram boter
  • 160 gram patentbloem
  • 280 gram eieren

Karamel

  • 40 gram water
  • 170 gram suiker

Crème-chibouste

  • 1 vanillestokje
  • 250 gram melk
  • 50 gram suiker
  • 3 eidooiers
  • 25 gram maizena
  • 2 blaadjes gelatine

Meringue

  • 3 eiwitten
  • 30 gram water 
  • 150 gram suiker

Koekbodem

  • 250 gram bloem
  • 180 gram boter
  • 80 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gram suiker
  • 1 ei
  • Snuf zout
  • Citroenrasp
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 75 gram amandelen
  • 75 gram suiker
  • 1 ei

Karamel voor de soezen

  • 180 gram suiker
  • 40 gram water
  • 3 Elstar-appels
  • 35 gram suiker
  • 20 gram boter
  • Snuf kaneel

Garnering

  • 350 gram slagroom
  • 75 gram poedersuiker

Bereidingswijze

Appel honoré taart

Een combinatie van klassiekers is net als liefde: het klikt wel of het klikt niet. Gelukkig kunnen appeltaart en de Saint-honorétaart heel goed samen. Tip van Robèrt: met ietsje meer appels is de taart nóg lekkerder.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Handmixer
  • Rond bakblik met een diameter van 24 centimeter
  • Tartelettering
  • Bakpapier
  • Deegkrabber
  • Weegschaal
  • Spuitzakken
  • Diverse spuitmondjes voor decoratie
  • St. Honoré-spuitmond
  • Suikerthermometer

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 210 graden boven- en onderwarmte.

Crème-chibouste

  • Doe de melk en de vanille in de pan en breng aan de kook.
  • Doe de eidooier, het suiker en de maizena in een kom en roer glad.
  • Voeg een klein beetje kokende melk toe aan het dooiermengsel, voeg alles weer terug bij de melk in de pan en breng het aan de kook.
  • Voeg twee blaadjes gelatine met aanhangend water toe aan de banketbakkersroom en roer door.
  • Doe de suiker en het water in een steelpan en breng aan de kook. 
  • Doe 3 eiwitten in een vetvrije kom van de staande mixer en begin te kloppen als de thermometer 113 graden aangeeft. 
  • Laat de suikersiroop koken tot 122 graden en haal van het vuur.
  • Voeg de suikersiroop in een dunne straal toe aan het eiwitmengsel en klop koud tot lichaamstemperatuur. 
  • Voeg de meringue toe aan de banketbakkersroom, spatel voorzichtig door de banketbakkersroom tot een homogene massa en zet koud weg.

Karamel

  • Schil de appels in blokjes.
  • Doe de roomboter samen met de suiker in de koekenpan en laat lichtbruin worden.
  • Voeg de appel toe om te karamelliseren.

Koekbodem

  • Doe de ingrediënten van het deeg in de kom van de vrijstaande mixer en meng met de vlindergarde tot een mooi deeg. 
  • Laat het deeg 20 minuten afgedekt koelen. 
  • Leg een tartelette-ring met een doorsnede van 24 centimeter op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Rol het deeg uit tot 1 centimeter dikte en steek met de ring het deeg uit. 
  • Maak spijs van suiker, amandelen en ei en verdeel dit over de deegplak, houd 1 centimeter vanaf de buitenrand vrij.
  • Bak de slof in een voorverwarmde oven van 210 graden boven- en onderwarmte in 14-18 minuten goudbruin gaar. 
  • Laat de slof afkoelen uit het rooster.

Pâte à Choux

  • Zet de oven terug op 200 graden en maak soezendeeg. 
  • Doe alles in de steelpan, behalve de bloem en het ei en breng aan de kook. 
  • Voeg de bloem in één keer toe aan het melkmengsel en gaar de bloem voor minimaal 3 minuten.
  • Doe de deegbal in de kom van de vrijstaande mixer en roer met de vlinder één voor één de eieren erdoor. 
  • Doe het soezendeeg in een spuitzak met een glad rond spuitmondje van 10 millimeter en spuit dopjes van 2 centimeter groot. 
  • Bak de soezen in 35 minuten gaar. 
  • Doe de oven niet open en laat de soezen afkoelen op een rooster.
  • Vul de afgekoelde soezen met de crème-chibouste.
  • Verdeel de appelvulling over het spijs van de bodem. 
  • Spuit hierover de crème-chibouste.

Karamel voor de soezen

  • Doe 180 gram suiker en 30 gram water in een pan, breng aan de kook en laat het goudgeel worden, zet de bodem in een bak koud water.  
  • Doop hierin de bovenkant van de soezen. 
  • Leg de soezen op de karamelkant te drogen op een siliconenmatje, zo krijg je een dakje van karamel.

Opbouw van de Appel honoré taart

  • Klop de slagroom met de poedersuiker stijf en doe in een spuitzak met de St. Honoré-spuitmond.
  • Plaats de soezen op de rand van de taart en laat tussen de soezen een ruimte van 1 centimeter.
  • Spuit mooie bogen slagroom tussen de soezen en spuit de rest van de room over de crème-chibouste. 
  • Zet in het midden van de taart 3 soezen en decoreer met appel en karamel.

Robèrt maakte een Saintprofiterol

Bekijk hier het recept

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.