E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Apfelstrüdel

Beth bakt een Oostenrijkse appelklassieker: de apfelstrüdel. Proef hem met je ogen dicht en het lijkt net alsof je in de Alpen staat.

Beth

Recept van
Beth

Taart
Expert
(28) reviews

Ingrediënten

Filodeeg

  • 400 gram bloem
  • 0.25 theelepel zout
  • 210 milliliter water
  • 60 milliliter plantaardige olie
  • 1 theelepel appelciderazijn

Vulling

  • 900 gram appels (bij voorkeur Granny Smith)
  • 0.5 sinaasappel, het sap en de schil (geraspt)
  • 150 gram boter
  • 50 milliliter olijfolie
  • 200 gram broodkruimels
  • 90 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 0.5 theelepel kaneel (gemalen)
  • snuf nootmuskaat
  • snuf kruidnagel
  • 75 gram rozijnen
  • 80 gram walnoten
  • 80 gram amandelschaafsel

Samenstellen

  • 50 gram boter, gesmolten (om het deeg mee in te smeren)
  • amandelschaafsel
  • poedersuiker

Bereidingswijze

Filodeeg

  • Vet een bakplaat in en bekleed met bakpapier.
  • Doe bloem en zout in een keukenmachine met vlinder-opzetstuk.
  • Meng water, olie en azijn in een maatbeker en voeg het vloeibare mengsel toe aan de bloem. Meng de ingrediënten tot een deeg.
  • Vervang het vlinder-opzetstuk met een deeghaak en kneed op middelhoge snelheid tot een mooi en soepel deeg.
  • Haal het deeg uit de keukenmachine en kneed nog 2 minuten met de hand door.
  • Doe het deeg in een ingevet kom, dek het af met plasticfolie en laat 30 minuten rusten.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.

Apfelstrüdel vulling

  • Snijd de appels in plakken van een halve centimeter en meng met de sinaasappelrasp -en sap.
  • Verhit boter en olie in een pan en voeg de broodkruimels toe.
  • Bak totdat de broodkruimels geroosterd zijn.
  • Meng appelschijfjes, broodkruim, suiker, kruiden, rozijnen, walnoten en amandelschaafsel in een kom.

Samenstellen van de apfelstrüdel

  • Leg een tafelkleed op een lange tafel en bestuif het tafelkleed met bloem.
  • Leg het deeg in het midden en rol zo ver en dun mogelijk uit met een deegroller.
  • Trek voorzichtig, stukje voor stukje, aan het deeg tot het flinterdun is (het deeg moet zo dun zijn dat u er een krant doorheen kunt lezen).
  • Smeer het apfelstrüdel deeg in met de helft van de gesmolten boter en doe de vulling op een korte kant van het deeg.
  • Rol het deeg met behulp van het tafelkleed op.
  • Rol het op tot een slakkenhuis en smeer het deeg weer in met de gesmolten boter.
  • Bestrooi de bovenkant met het amandelschaafsel.
  • Verhoog de oventemperatuur naar 200°C en bak de apfelstrüdel 30 minuten in de hete oven.
  • Smeer de strüdel halverwege nogmaals in met boter.
  • Haal de appelstrüdel na baktijd uit de oven en laat het iets afkoelen.
  • Bestuif met poedersuiker.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.