E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Baklava lava cake

Traditionele baklava met een twist: de baklava lava cake. Gevuld met pistachenootjes, rozenjam, gedroogde rozen en afgewerkt met gesuikerde rozenblaadjes. Het lava-effect zal iedereen aan tafel verrassen!

Pien

Recept van
Pien

Cake
(0) reviews

Ingrediënten

Lava cake

  • 150 gram fijngehakte, ongezouten pistachenoten
  • 40 gram rozenjam
  • 10 gram gedroogde rozen
  • 170 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur + extra om in te vetten
  • 200 gram kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 120 gram patisseriebloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 0,25 theelepel zout
  • 1 scheutje witte wijnazijn
  • 0,5 eetlepel pistachepasta
  • 1 theelepel pistache extract
  • 100 gram witte chocoladedruppels
  • 2 eetlepels honing

Chocolade-pistachelava 

  • 200 gram witte chocoladedruppels
  • 100 gram slagroom
  • 40 gram pistachepasta
  • Half kopje poedersuiker

Gesuikerde rozenblaadjes

  • 15 rozenblaadjes 
  • 1 ei 
  • 100 gram fijne kristalsuiker

Decoratie 

  • Gesuikerde rozen

Bereidingswijze

baklava lava cakeDe perfecte cake voor baklava liefhebbers! Maak deze cake als je zin hebt in de Turkse lekkernij, maar het ook leuk vindt er net een twist aan te geven.

Bakbenodigdheden

  • Donut bakring met een diameter van 18 centimeter
  • Flexibele steekring met een diameter van 16 tot 30 centimeter en een minimale hoogte van 4 centimeter
  • Steekring met een diameter van 7 centimeter en een hoogte van 4 centimeter
  • Staande mixer met toebehoren
  • Blender
  • Kwastje 
  • Zeef
  • Steelpan
  • Spatel
  • Bakje met ijswater
  • Taartrooster
  • Deegkrabber
  • Bakpapier
  • Keukenthermometer
  • Keukenweegschaal

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Pistache baklava cake

  • Doe de pistachenoten en de gedroogde rozenblaadjes in een keukenmachine en maal het fijn. 
  • Doe vervolgens de boter en en de kristalsuiker in een kom en meng dit tot een luchtig mengsel. 
  • Voeg één voor één de eieren toe. 
  • Voeg de fijngemalen pistachenoten en rozenblaadjes toe aan het mengsel. 
  • Zeef de bloem, bakpoeder en het zout boven het mengsel en vouw het met een spatel voorzichtig door het mengsel. 
  • Giet twee derde van het beslag in de grote donutvorm. 
  • Leg een bakpapiertje over de grote donutvorm en prik er gaatjes in. 
  • Bak de cake gaar in ongeveer 35 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat de cake vervolgens 10 minuten koelen in de vriezer.

Chocolade-pistachelava

  • Doe de slagroom en pistachepasta in een steelpan en verhit dit, maar laat het niet koken.
  • Haal de steelpan van het vuur en voeg de witte chocoladedruppels toe. 
  • Roer dit mengsel door, totdat alle witte chocolade is opgenomen.

Gesuikerde rozen

  • Klop 1 eiwit op en verdeel dit met een kwastje over de rozenblaadjes. 
  • Dip de rozenblaadjes in een bakje met fijne kristalsuiker.
  • Leg de rozenblaadjes in de oven op 35 graden voor ongeveer 3 uur.

Opbouw van de baklava cake

  • Leg de twee steekringen stevig op de bovenkant van de baklava cake. Zorg ervoor er geen gaatjes tussen de taart en de ringen te zien zijn.
  • Giet voorzichtig de lava tussen de twee ringen. 
  • Strooi poedersuiker over de lava totdat alles wit is. 
  • Trek de twee steekringen voorzichtig omhoog en laat de chocolade uitdruipen. 
  • Decoreer de bovenkant van de cake met rozenblaadjes.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.