E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Rabarvarois

Deze bavaroistaart is perfect in balans. Het Bretonse zanddeeg is knapperig en dat past goed bij de romige bavarois. De zachte, gepocheerde rabarber maakt de taart helemaal af.

Kim

Recept van
Kim

Taart
(37) reviews

Ingrediƫnten

Bretons zanddeeg

  • 100 gram kristalsuiker
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • Rasp van 1 limoen
  • 175 gram bloem
  • 7 gram bakpoeder

Rabarber-aardbeien bavarois

  • 280 gram rabarber
  • 150 gram aardbeien
  • 100 gram kristalsuiker
  • 30 milliliter citroensap
  • 30 milliliter water
  • 350 gram slagroom
  • 4 gelatineblaadjes

Gelei

  • 7 gelatineblaadjes
  • 200 milliliter water
  • 200 milliliter vlierbloesemsiroop

Gepocheerde rabarber

  • 4 stengels rabarber
  • 300 gram kristalsuiker
  • 300 milliliter water

Decoratie

  • Takjes verse vlierbloesem
  • 150 milliliter slagroom
  • 2 eetlepels poedersuiker

Bereidingswijze

Janny vindt deze bavaroistaart prachtig. Het geometrische patroon van de rabarber maakt indruk en dan de smaak, die is om je vingers bij af te likken. Bavaroistaart van Kim

Bakbenodigdheden

  • Taartring met een diameter van 20 centimeter
  • Acetaatfolie
  • Spatels
  • Mengkom
  • Staande mixer met toebehoren
  • Keukenweegschaal
  • Steelpan
  • Staafmixer
  • Rasp
  • Vershoudfolie
  • Spuitzak
  • Spuitmond
  • Bakpapier

Voorbereiding van de bavaroistaart

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Gepocheerde rabarber

  • Snijd de rabarber julienne.
  • Breng het water met de suiker in een steelpan aan de kook.
  • Voeg de rabarber toe en breng dit aan de kook.
  • Laat de rabarber 1 minuut zachtjes doorkoken en zet vervolgens het vuur uit.
  • Laat de rabarber afkoelen en laat het 1 nacht staan.

Bretons zanddeeg

  • Meng de suiker, boter, limoenrasp, bloem, bakpoeder en zout in een kom goed door.
  • Voeg de eidooiers toe en meng dit tot een samenhangend deeg.
  • Druk het deeg in de vorm.
  • Bak het deeg in 20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
  • Laat de taartbodem kort afkoelen op een rooster en laat de bodem vervolgens verder koelen in de vriezer.

Rabarber-aardbeien bavarois

  • Week de gelatineblaadjes in een bakje met water.
  • Was de rabarber en snijd het in stukken.
  • Doe de rabarber, 50 gram suiker, citroensap en water in een steelpan en kook dit 10 minuten.
  • Voeg de aardbeien toe en kook deze 5 minuten mee.
  • Doe het mengsel in een hoge maatbeker en pureer het glad met een staafmixer.
  • Verdeel 350 gram compote over een platte schaal en leg dit in de vriezer. Houd 4 eetlepels compote apart.
  • Verwarm de 4 eetlepels compote opnieuw.
  • Klop intussen de slagroom met de suiker lobbig.
  • Voeg de gelatineblaadjes toe aan de warme puree en meng dit tot alle gelatine volledig is opgelost.
  • Haal de compote uit de vriezer en voeg hier de puree aan toe.
  • Meng de vruchtenpuree door de slagroom en zet de bavarois opzij tot de opbouw van de bavaroistaart.

Gelei

  • Doe de gelatineblaadjes in een bakje met koud water en laat dit 10 minuten weken.
  • Verwarm 4 eetlepels water in een steelpan.
  • Voeg de gelatineblaadjes toe aan het water en roer dit goed door.
  • Meng de rest van het water met de vlierbloesemsiroop.
  • Voeg het gelatinewater toe aan het vlierbloesem sap en roer dit goed door.

Opbouw van de bavaroistaart

  • Bekleed een bakvorm met acetaatfolie en vershoudfolie.
  • Leg de zanddeegbodem in de bakvorm.
  • Giet de bavarois boven op het zanddeeg en laat de taart volledig opstijven in de vriezer.
  • Haal de taart vervolgens uit de vriezer.
  • Leg de gepocheerde rabarber in een mooi patroon bovenop de bavarois.
  • Schenk de helft van de gelei voorzichtig op de taart en zet het 20 minuten in de vriezer.
  • Verdeel een paar vlierbloesembloemen over de taart en schenk de overige gelei erover heen.
  • Zet de bavaroistaart terug in de vriezer en laat de gelei volledig opstijven.

Decoratie

  • Klop de slagroom stevig op en schep het in een spuitzak
  • Haal de taart uit de vriezer en verwijder de acetaatfolie.
  • Spuit met de slagroom bloemen op de bavaroistaart.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 12 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.