E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Boerenjongensvlaai

Aat

Recept van
Aat

Taart
Makkelijk
(2) reviews

Ingrediënten

Vlaaibodem

  • 200 gram patentbloem
  • 185 gram fijne kristalsuiker
  • 100 milliliter volle melk
  • 30 gram ongezouten boter
  • 11 gram gedroogde gist
  • 1 eidooier
  • 5 gram zout

Boerenjongens bavarois

  • 12 gram gelatine
  • 2 vanillestokjes
  • 400 milliliter volle melk
  • 150 gram slagroom
  • 100 gram suiker
  • 2 eidooiers
  • 0.5 potje Boerenjongens

Garnering

  • 200 gram witte chocolade
  • rode kleurstof
  • blauwe kleurstof
  • 500 gram slagroom
  • 75 gram suiker
  • 100 gram mascarpone
  • 0.5 potje Boerenjongens

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Vet een vlaaivorm met een diameter van 22 centimeter en hoogte van 3 centimeter in met boter en bestuif met bloem.
  • Zet drie schaaltjes klaar.
  • Leg een vel bakpapier klaar.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.

Vlaaibodem

  • Zeef de bloem boven een mengkom en mix samen met de suiker.
  • Schenk de melk in een steelpannetje en verwarm tot lauwwarm op laag vuur.
  • Schenk de lauwwarme melk bij het bloemmengsel samen met de boter, gist en eidooier.
  • Kneed even goed door.
  • Voeg het zout toe en kneed tot een egaal deeg.
  • Laat een half uur rijzen.
  • Rol het deeg uit tot een ronde plaat en bekleed de bakvorm ermee.
  • Bak de bodem 20 tot 25 minuten in de oven tot gaar.
  • Laat in de vorm afkoelen op een rooster.

Boerenjongens bavarois

  • Week de gelatine in koud water.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit.
  • Schenk melk en room in de pan, voeg het vanillemerg en –stokje toe samen met 50 gram suiker en breng aan de kook.
  • Klop eidooiers en de overige suiker tot een witte massa.
  • Schenk bij de warme melk en klop het geheel goed door. Voeg de gelatine toe en blijf kloppen tot gelatine is gesmolten.
  • Haal de pan van het vuur, roer de boerenjongens door de bavaroise en laat dit circa 1 uur opstijven in de koelkast.

Garnering

  • Smelt chocolade au bain-marie. Zorg dat de chocolade niet warmer wordt dan 30°C.
  • Verdeel over de drie schaaltjes en kleur een deel chocolade met rode kleurstof en een ander deel met blauwe kleurstof.
  • Doe de chocolade in kleine spuitzakjes en spuit op bakpapier kleine Nederlandse vlaggetjes.
  • Klop slagroom met suiker lobbig en voeg de mascarpone toe.
  • Schep in een spuitzak.
  • Haal de opgesteven bavarois uit de koeling en vul de taart.
  • Spuit toefjes mascarponeslagroom langs de rand van de taart en decoreer met de vlaggetjes.
  • Verdeel de boerenjongens over het midden van de taart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.