E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Een Boeren Boerenkool Broodje

Verlang je naar een warm worstenbroodje tijdens koude dagen? Probeer dan eens deze worstenbroodjes gevuld met gehakt, Zeeuws spek, boerenkool. Je serveert 'm met een heerlijke mosterdsaus.

Pien

Recept van
Pien

Hartig
Brood
Goed te doen
(15) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 250 gram patentbloem
  • 12,5 gram verse gist
  • 10 gram grof zeezout
  • 10 gram witte basterdsuiker
  • 37 gram ongezouten roomboter
  • 25 gram margarine
  • 100 gram volle melk

Vulling

  • 100 gram rundergehakt
  • 150 gram Zeeuws spek 
  • 0,5 eidooier
  • 50 gram panko
  • Snufje zout
  • Snufje peper
  • 250 gram diepvries boerenkool
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • Scheutje olijfolie
  • 300 gram water

Jus

  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 100 milliliter water
  • Snuf zwarte peper
  • Snuf grof zeezout
  • 1 plak ontbijtkoek

Mosterdsaus

  • 100 gram mosterdzaad
  • 200 milliliter witte wijnazijn
  • Snufje fijne kristalsuiker
  • Snufje zout
  • Snufje peper

Garnering

  • 1 ei
  • 15 gram maanzaadjes

Bereidingswijze

een boeren boerenkool broodje - worstenbroodjesEen goeie maaltijd in worstenbroodjes, dat is wat je krijgt met deze boerenkool variant! “Echt goeie worstenbroodjes, ” volgens Janny. “Met een beetje van de mosterd door de vulling kunnen ze zo de markt op!”

Bakbenodigdheden

  • Deegroller
  • Keukenweegschaal
  • Steelpan
  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakpapier
  • 10 keer 4 milliliter druppel pipetjes
  • Zeef
  • Foodprocessor

Voorbereiding voor de worstenbroodjes

  • Verwarm de oven voor op 40 graden.

Worstenbroodjes deeg

  • Meng de patentbloem, verse gist, margarine, witte basterdsuiker, ongezouten roomboter en het zeezout in een kom en door elkaar op een lage snelheid.
  • Voeg beetje bij beetje de volle melk toe en meng dit tot een soepel deeg. 
  • Bestrooi het werkblad met bloem en verdeel het deeg in 10 gelijke stukken.
  • Bol het deeg direct op en leg het op een beklede bakplaat.
  • Laat de deegbollen voor ongeveer 10 minuten rijzen in de oven.

Worstenbroodjes vulling

  • Breng de boerenkool met het water en zout in een steelpan aan de kook. Laat de boerenkool vervolgens goed uitlekken. 
  • Bak de knoflook en sjalot in een pan tot de sjalot gekarameliseerd is. 
  • Voeg de knoflook en sjalot toe aan de boerenkool en meng dit kort door.
  • Voeg de panko, eidooier, rundergehakt, Zeeuws spek een snufje peper en zout toe aan het mengsel. 
  • Verdeel de vulling in 10 porties en rol worstjes van ongeveer 8 tot 10 centimeter.

Jus

  • Verwarm de boter in een steelpan tot de boter bruin kleurt.
  • Voeg beetje bij beetje het water toe en laat de jus indikken.
  • Voeg de plak ontbijtkoek toe en wacht tot deze helemaal is opgenomen.
  • Breng de jus op smaak met zout en peper.
  • Doe de jus in de pipetjes leg ze klaar voor de opbouw van de worstenbroodjes.

Opbouw van de worstenbroodjes

  • Haal het deeg uit de oven, rol er kleine plakjes van en leg daar het worstje op.
  • Rol de worstenbroodjes, met de naad naar beneden, een klein beetje plat.
  • Bestrijk de worstenbroodjes met het losgeklopte ei.
  • Laat de worstenbroodjes opnieuw voor 20 minuten rijzen in de oven. 
  • Haal de worstenbroodjes uit de oven, bestrijk ze opnieuw met het ei en sprenkel er wat maanzaadjes overheen.
  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 235 graden en bak de worstenbroodjes gaar in 10 tot 12 minuten.
  • Haal de worstenbroodjes uit de oven en steek de pipetjes met jus in de broodjes.

Mosterdsaus

  • Kneus de mosterdzaadjes in een keukenmachine.
  • Voeg de witte wijnazijn toe. 
  • Voeg een snufje zout, peper en kristalsuiker toe als alle mosterdzaadjes zijn opgenomen door de witte wijnazijn.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.