E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bolgebakjes met bosvruchten

Deze bolgebakjes zijn gevuld met bramen, bosvruchten én een ganache van melkchocolade.

Jan

Recept van
Jan

Taart
Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Joconde-biscuit

  • 25 gram boter                
  • 3 eieren
  • 110 gram suiker
  • 15 gram suiker
  • 110 gram amandelmeel
  • 30 gram bloem
  • 90 gram eiwitten

Bosvruchtenbavarois

  • 18,5 gram water
  • 82,5 gram suiker
  • 1 eiwit
  • 2 blaadjes gelatine
  • 50 gram bosvruchtenpuree
  • 112,5 gram slagroom

Interieurtje van bramencrèmeux

  • 100 gram bramenpuree
  • 85 gram suiker
  • 150 gram boter
  • 2 eieren
  • 3 blaadjes gelatine

Krokantje

  • 75 gram bloem
  • 31 gram poedersuiker
  • 12,5 gram amandelmeel
  • Snuf zout
  • 45 gram koude boter in blokjes
  • Een derde ei

Melkchocoladeganache met gepofte rijst

  • 100 gram slagroom
  • 190 gram melkchocoladedrops
  • 50 gram gepofte rijst

Gelei-spiegel

  • 100 gram bosvruchtenpuree
  • 80 gram suiker
  • 20 gram glucose
  • 2 blaadje gelatine

Bereidingswijze

Bolgebakjes met bosvruchten

Spiegeltje spiegeltje aan de wand. Deze spiegelbolgebakjes hebben een mooie roze kleur. Dat komt van de sterke kleur van bosvruchten en bramen die verwerkt zijn in het beslag. Heerlijk!

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Glaceermes
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Latjes met een hoogte van 4 millimeter
  • Bolvormpjes met een diameter van 5 centimeter.

Voorbereiding bolgebakjes

  • Verwarm de oven voor op 120 graden boven- en onderwarmte.

Joconde-biscuit

  • Zeef de bloem en meng met het amandelmeel. 
  • Klop de eieren samen met 110 gram suiker tot een schuimige massa. 
  • Smelt ondertussen de boter. 
  • Klop de eiwitten stijf met 15 gram suiker. 
  • Meng het bloem-mengsel met het dooiermengsel en spatel vluchtig door. 
  • Meng ook het eiwitmengsel erdoor. 
  • Pak nu een glaceermes of en verdeel het beslag over de bakplaat.
  • Gebruik latjes met een hoogte van 4 millimeter en strijk met zo min mogelijk bewegingen glad.
  • Bak het biscuit af in ongeveer 8-10 min. 
  • Haal na 1-2 minuten het bakpapier van het joconde-biscuit en leg het op een nieuw stuk bakpapier.
  • Steek rondjes uit het biscuit met een diameter van 4 centimeter.

Bosvruchtenbavarois

  • Week de gelatine voor minimaal 10 minuten in koud water.
  • Klop de slagroom lobbig en zet koud weg. 
  • Breng het water samen met 76 gram suiker aan de kook tot 122 graden.
  • Klop de eiwitten stijf met de overige suiker.
  • Voeg ook de uitgeknepen gelatine toe en klop tot lichaamstemperatuur. 
  • Voeg nu de bosvruchtenpuree toe en spatel door. 
  • Spatel als laatste de slagroom erdoorheen.

Interieurtje van bramencrèmeux

  • Week de gelatine voor minimaal 10 minuten.
  • Doe de vruchten samen met het suiker en de dooiers in een steelpan, en verwarm tot 84 graden. 
  • Doe de gelatine met aanhangend water bij het mengsel en roer glad. 
  • Snijd nu de boter in blokjes en roer door de crèmeux tot alles is opgelost. 
  • Zeef het mengsel en doe het in een spuitzak.
  • Spuit de bolvormen halfvol met de crèmeux en laat opstijven in de vriezer.

Krokantje

  • Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3 millimeter.
  • Steek 16 rondjes uit het deeg met een doorsnede van 5 centimeter.
  • Snijd uit het overige deel een cirkel met een doorsnede van 15 centimeter.
  • Leg de cirkels op een bakplaat met bakpapier en zet ze in de oven.
  • Prik na 5 minuten gaatjes in het deeg en bak de cirkels verder af in 10-12 minuten.
  • Haal de krokantjes uit de oven en gebruik de koekuitsteker om ervoor te zorgen dat de rondjes exact 5 centimeter zijn in doorsnede.

Melkchocoladeganache met gepofte rijst

  • Smelt de chocolade au bain-marie, breng de room aan de kook en voeg hier de chocolade aan toe. 
  • Laat het iets afkoelen, voeg de gepofte rijst toe en stop het in een spuitzak.
  • Leg de spuitzak koud weg.

Gelei-spiegel

  • Week de gelatine voor minimaal 10 minuten.
  • Voeg de suiker, glucose en bosvruchtenpuree toe. 
  • Breng aan de kook.
  • Haal van het vuur, zeef en voeg de gelatine toe. 

Opbouw bolgebakjes

  • Pak de bolvormen en vul ze voor de helft met bosvruchtenbavarois. 
  • Leg nu het interieurtje erin en spuit nog een beetje bosvruchtenbavarois erin. 
  • Strijk het af en plaats een plakje joconde-biscuit erbovenop.
  • Zet de bolgebakjes voor een nacht in de vriezer.
  • Voorzie de krokantjes van een laagje ganache en plaats de bolgebakjes erop.
  • Voorzie de bolgebakjes van een gelei-spiegel.

Bolgebakjes van Robèrt

Benieuwd naar hoe Robèrt spiegelbolgebakjes maakt?

JE ZIET HET HIER 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.