E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Spiegelbolgebakje

Robèrt maakt kleurige, bolvormige gebakjes: spiegelbolgebakjes. Ze glimmen je tegemoet en smaken nét zo zonnig als dat ze eruitzien.

Robèrt van Beckhoven

Recept van
Robèrt van Beckhoven

Taart
Bakvideo
(125) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 90 gram bloem, gezeefd
  • 20 gram maïzena
  • 110 gram suiker
  • 150 gram eiwit
  • 100 gram eidooier

Passievruchtenbavarois

  • 70 gram suiker
  • 400 gram slagroom
  • 5 blaadjes gelatine
  • 250 gram passievruchten puree

Gelei

  • 125 gram glucose
  • 75 gram slagroom
  • 250 gram witte chocolade
  • 4 blaadjes gelatine
  • enkele druppels gele kleurstof
  • 250 gram blanke gelei (mengsel van gelatine en suiker)

Obliebeslag

  • 100 gram bloem
  • 100 gram poedersuiker
  • 100 gram boter
  • 100 gram eiwit

Afwerken

  • 70 gram frambozen

Bereidingswijze

Keukengereedschap voor spiegelbolgebakjes

  • Keukenmachine
  • 2 siliconenbolmatjes
  • Siliconenbakmat
  • Kartonnen steekfiguurtje voor obliebeslag
  • Bakpapier
  • Uitsteekvorm cirkel 6 centimeter
  • Uitsteekvorm cirkel 7 centimeter
  • Zeef
  • 2 (steel)pannen
  • Glazen mengkom

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 210 graden en week de blaadjes gelatine (gelei en bavarois) in een bakje met koud water.

Biscuit

  • Klop op volle snelheid eiwit luchtig, voeg suiker toe en klop stevig. Volg met eidooiers en roer tot een luchtig mengsel.
  • Volg met bloem en maïzena en meng goed.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier en verdeel het beslag erover.
  • Plaats de bakplaat 7 tot 8 minuten in de voorverwarmde oven en bak het biscuitbeslag goudbruin en gaar.

Passievruchtenbavarois

  • Klop slagroom en suiker lobbig (yoghurtdikte).
  • Verwarm passievruchtenpuree in een pannetje tot 30 graden en laat de gelatine erin oplossen.
  • Spatel een derde deel van de slagroom door het passievruchtenmengsel, roer met een garde door en volg met de resterende slagroom.
  • Schenk de bavarois in een spuitzak.

Gelei

  • Meng slagroom met 40 gram water, glucose en de blanke gelei in een steelpan en breng aan de kook.
  • Voeg ondertussen chocolade en gelatine in de glaze mengkom.
  • Haal de pan van het vuur en giet de inhoud direct op de chocolade.
  • Voeg de gele kleurstof toe en meng goed.

Obliebeslag

  • Mix boter en poedersuiker in de keukenmachine zacht en romig. (Tip: koude boter kun je iets sneller zacht krijgen door met een föhn tegen de buitenkant van de mengkom te blazen.)
  • Volg met eiwit, laat iets oplossen en voeg bloem toe.
  • Draai tot een mooi, egaal beslag.
  • Pak een klein beetje beslag en smeer op een siliconenbakmat uit over het kartonnen steekfiguurtje.
  • Herhaal deze handeling tot er 6 figuurtjes op de bakmat liggen.
  • Bak de obliefiguurtje 5 minuten op 160 graden voor.
  • Haal de figuurtjes uit de oven, steek de kern met een kleine cirkel eruit en plaats de figuurtjes in de siliconenbolmat.
  • Plaats de figuurtjes terug in de oven en laat ze tot goudbruin bijkleuren.

Afwerken van spiegelbolgebakjes

  • Steek 6 grote en 6 kleine cirkels uit de biscuitplak.
  • Verdeel de bavarois vanuit de spuitzak over de siliconenbolmat.
  • Druk de kleine biscuitcirkels in het midden van de bavarois, zodat de randen iets omhoog komen en de bollen mooi opvullen met bavarois.
  • Vul de bollen nog iets aan met een beetje bavarois en volg met de grote biscuitcirkels.
  • Plaats de siliconenbolmat in de vriezer en laat opstijven.
  • Haal de bavaroisbolletjes uit de bolmat en doop deze in de gelei.
  • Draai ze voorzichtig om en decoreer de spiegelbolgebakjes met de obliekoekjes en de frambozen.

Leren bakken als Robèrt?

Bekijk hier al zijn recepten

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.