Terug

Bosvruchtenvlaai met pandan

Michiel

Recept van
Michiel

Makkelijk
(4) reviews

Ingrediënten

Vlaaibodem

  • 120 milliliter melk
  • 10 gram gedroogde gist
  • 10 gram suiker
  • 200 gram patentbloem
  • 2 gram zout
  • 1 eidooier
  • 20 gram roomboter (plus extra voor het invetten)

Banketbakkersroom

  • 1 liter melk
  • 200 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 6 eidooiers
  • 40 gram bloem
  • 10 pandanbladeren

Zwitserse room

  • 250 milliliter slagroom

Garnering

  • 100 milliliter slagroom
  • 1 theelepel kaneel (gemalen)
  • 1 theelepel kardemom (gemalen)
  • blauwe bessen
  • frambozen
  • bramen
  • aardbeien
  • poedersuiker
  • geraspte kokos
  • 1 citroen (rasp)
  • 1 sinaasappel (rasp)

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven op 190˚C.
  • Vet een vlaaivorm met losse bodem en diameter van 28 cm in met boter.

Vlaaibodem

  • Verwarm melk in een steelpannetje tot 37˚C en los de gist hierin op.
  • Voeg suiker toe en roer goed door.
  • Doe meel in een grote mengkom en maak een kuiltje in het midden. Strooi zout op de meelrand. Giet voorzichtig het gistmengsel in het kuiltje. Voeg eidooiers en boter toe. Kneed tot een soepel deeg. Doe dit eventueel op een met bloem bestoven werkblad.
  • Laat het deeg in een afgedekte kom rijzen tot 4 keer het volume.

Banketbakkersroom

  • Verwarm 900 milliliter melk met 150 gram suiker en 5 tot 10 pandan bladeren (naar smaak) op laag vuur. Breng dit rustig aan de kook. Kunt u geen pandan bladeren vinden? Gebruik een paar druppels pandan extract.
  • Snijd het vanillestokje open. Schraap het merg uit de kern met een scherp mesje. Voeg dit samen met het stokje toe aan het melkmengsel.
  • In een schone mengkom: meng overige melk, suiker, eidooiers en bloem samen.
  • Voeg een scheutje hete melk toe en roer tot een glad papje ontstaat.
  • Zodra de melk kookt, giet dit papje in de steelpan en breng het geheel langzaam aan de kook. Kook in circa 2 minuten tot een dikke, gladde room onder constant roeren. Verwijder het vanillestokje en de pandanbladeren.
  • Verdeel de room in twee gelijke delen. Giet op twee borden, dek af met plastic folie en laat afkoelen in de koelkast.

Samenstelling

  • Rol het deeg uit en laat nogmaals 10 minuten rijzen.
  • Leg het deeg in de ingevette vlaaivorm en druk goed aan. Snijd overhangend deeg netjes af langs de rand.
  • Vul de taartbodem met een deel van de banketbakkersroom.
  • Bak de vlaai in 20 tot 30 minuten gaar in de warme oven.
  • Haal de vlaai uit de oven, verwijder de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Zwitserse room

  • Klop de slagroom stijf met een handmixer.
  • Meng met een lepel de overgebleven banketbakkersroom door de slagroom. Voeg naar smaak suiker en eventueel wat fruit toe.
  • Bedek de afgekoelde vlaai met de Zwitserse room.

Garnering

  • Klop slagroom stijf met kaneel en kardemom. Doe in een spuitzak.
  • Garneer de vlaai met toefjes slagroom, het verse fruit, rasp van citroen en sinaasappel, kokos en poedersuiker.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.